Siromaštvo uzrok nasilja u porodici

Četrdesetosmogodišnja P.Z. iz okoline Prijedora, žrtva porodičnog nasilja, od petka je stanar prihvatilišta prijedorskog Centra za socijalni rad. U njega je stigla nakon što je alkoholisani suprug, sa kojim je živjela 12 godina, pretukao i istjerao iz kuće.
– Došao je pijan. Zaključao vrata kuće i počeo da me tuče. Nisam mogla ni da se branim. Tukao me nogama po glavi, licu, leđima. Svuda su ostale modrice – priča nesrećna žena, dodajući da je muž godinama tuče i tjera iz vlastite kuće u koju je on došao kada su se uzeli.
– Iz kuće me istjera bez obzira na to kakvo je vrijeme napolju, da li je kiša ili snijeg. Tada lutam po selu tražeći gdje ću prenoćiti. Život sa njim je postao nesnošljiv – priča nam P.Z, koja, kako kaže, živi od nešto socijalne pomoći, a muž joj nigdje ne radi.
Ona, kako kaže, očekuje pomoć od Centra za socijalni rad. Traži da se vrati u svoju kuću koju je naslijedila od roditelja, gdje bi nastavila da živi sama.
U prihvatilištu za žrtve nasilja Centra za socijalni rad nalazi se i tridesetpetogodišnja DŽ.V, porijeklom iz Malezije. U Prijedoru se udala prije 14 godina, kada je i upoznala svoga supruga koji je radio u Maleziji. I prije nego što su ušli u brak suprug je pokazivao znakove ljubomore ali ona tome nije pridavala puno važnosti.
– Mislila sam da će sve to proći. Međutim, on je postajao sve više agresivan. Nisam više mogla da trpim to njegovo svakodnevno maltretiranje pa sam sa dvoje djece pobjegla u Centar za socijalni rad. Djeca su dan kasnije vraćena kući, a ja ne želim da se više vraćam tamo – priča nam DŽ.V.
Pravnik Centra za socijalni rad Mladena Turudija kaže da je u posljednjih nekoliko mjeseci povećan broj slučajeva nasilja u porodici.
– Imali smo samo prošlog mjeseca četiri slučaja u kojima su žrtve bile četiri žene i četvoro djece. Trudimo se da im za početak pružimo utočište u našem prihvatilištu, gdje se zadržavaju oko 72 časa. Za to vrijeme nastojimo da slučaj riješimo kroz razgovore sa onima koji su izazvali nasilje. U nekim slučajevima vratimo žrtvu kući. Ako to one ne žele smještamo ih u sigurnu kuću, gdje mogu ostati i do četiri mjeseca – kaže Turudija, dodajući da su uzroci nasilja uglavnom alkohol i siromaštvo.
Ambasada
Žrtva porodičnog nasilja DŽ.V. je ispričala da je za njen slučaj saznala i malezijska ambasada. Pomoć joj nisu mogli pružiti izuzev ponude da je o svom trošku vrate u Maleziju. Ona ipak, kako kaže, zbog djece želi da ostane u Prijedoru i život nastavi sama.
– Voljela bih samo da mi se nađe nekakav smještaj kako bih mogla da nastavim da živim sa svojom djecom odvojeno od supruga. Sa njim više nikada – istakla je DŽ. V.
Glas Srpske

Comments are closed.