Sirovine u BiH za 15 posto skuplje nego u Hrvatskoj

Udruženje drvoprerađivača Klasterdrvo, koje pokriva područja Banje Luke i Prijedora, ovih dana ponovo negoduje zbog visoke cijene repromaterijala i činjenice da je u okruženju, konkretno u Hrvatskoj, kubni metar trupaca ili oblovine jeftiniji za najmanje 15 posto u odnosu na sirovinu koja se plasira u većem dijelu BiH.


Brojna opterećenja
– To nas automatski stavlja u neravnopravan položaj i povećava cijenu proizvoda. Jeftinije je uvoziti oblovinu iz Hrvatske, Slovenije ili Rumunije gdje kubni metar jelovog trupca košta 27 eura – kaže Ratko Macanović, predsjednik Udruženja Klasterdrvo, i dodaje da drvoprerađivači iz okruženja imaju i dodatne pogodnosti, poput različitih cijena koje prate prvu, drugu ili treću klasu drveta.
Prema Macanovićevim riječima, u Hrvatskoj prvu klasu oblovine ili pak trupca prate tri cijene. Slična povoljnost je i u Sloveniji koja ima skoro 45.000 zaposlenih u ovoj industriji.
– Prema mojim informacijama, na području RS u 500 drvoprerađivačkih firmi zaposleno je tek desetak hiljada radnika. Bilo bi ih daleko više, ali je cijena sirovine u startu opterećena sa 26 posto izdvajanja za lokalne zajednice, Vladu i agencije – kaže Macanović.

Čisto preživljavanje
I Mile Marčetić, vlasnik stolarske radnje MDM iz Prijedora koja se bavi proizvodnjom masivnog namještaja, tvrdi da zbog skupe sirovine njegovi proizvodi teško nalaze kupca.
– Vrijednost namještaja čine čak 80 posto vrijednost sirovine, tako da uz minimalnu cijenu rada, a morao sam je spustiti da bih prodao namještaj, praktično radim samo da preživim – kaže Marčetić.

Dnevni avaz

Comments are closed.