Sjećanje na 1800 ubijenih Kozarčana

U znak sjećanja na 24. maj 1992., kada su počeli stradanja i golgota Kozarčana, više stotina mještana ovog kraja jučer je prisustvovalo komemoraciji na šehidskom mezarju u Kamičanima.
Na mezarju sa 600 nišana koji nijeme svjedoče o počinjenom zločinu nad oko 1.800 mještana ovog kraja, za nevino ubijene proučeni su Jasin i Fatiha.
Sakib ef. Džaferović, imam u Kozaruši kod Prijedora, poručio je da se zlo ne smije zaboraviti, bez obzira od koga je i kome je učinjeno.
– Kozarčani su preživjeli stravične trenutke i iz tog se mora uzeti pouka. Ne možemo tajiti stvari, ničiji zločin ne treba kriti. Bez obzira ko ga je počinio, on za njega mora odgovarati – kazao je ef. Džaferović.
Kozarčani godinama tragaju za tijelima još oko 1.200 žrtava. Najmlađa je imala samo šest mjeseci, a najstarija 80 godina.
Imena svih stradalnika nalazit će se na spomen-obilježju koje se gradi u centru Kozarca.

Proslava u školi koja je u ratu bila logor
Nedžad Bešić, član Savjeta Mjesne zajednice Kozarac, ogorčen je što se na dan žalosti u Kozarcu u obližnjem Trnopolju slavi.
– Ovo je dan tuge i žalosti. I to ne samo u Kozarcu. Za to vrijeme u Trnopolju u školi u kojoj se u ratu nalazio logor, slave dan te ustanove. Moguće je da iz nje ispišemo svu bošnjačku djecu – kaže Bešić.
Zdravko Janković, direktor škole „Ćirilo i Metodije“, kaže za naš list da je riječ o velikom nesporazumu.
– Žao mi je što Školski odbor, u kojem sjede i Bošnjaci, nije reagovao na vrijeme i što proslavu nismo pomjerili za neki drugi dan. Nažalost, za obilježavanje stradanja u Kozarcu saznao sam kasno, kada su pozivnice već podijeljene, pa je proslavu bilo nemoguće otkazati – kaže Janković
Dnevni avaz

Comments are closed.