Sjećanje na ustaški zločin u Palančištu

subnor

Delegacije prijedorske gradske uprave, republičke i gradske organizacije SUBNOR-a i porodice potomaka stradalih Kozarčana položile su juče vijence na spomen-kosturnicu u Velikom Palančištu i iznova oživjeli sjećanje na pogrom 367 civila, uglavnom žena i djece, koje su ustaše pobile 21. i 22. oktobra 1942. godine.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić istakao je u obraćanju da je ovo sjećanje na žrtve nad kojima su ustaše u noći između 21. i 22. oktobra 1942. godine izvršile stravičan pokolj bez ikakvog povoda i naređenja.

„Ustaše su upale u selo bez ikakvog povoda i pobile nedužne seljane, uglavnom žene i djecu, dok je druga grupa isti zločin počinila u susjednom selu Gornji Jelovac. Mi se svake godine ovdje okupljamo da evociramo uspomene na taj događaj i još jednom prisjetimo svih žrtava tog stravičnog pokolja koje naše istorijsko pamćenje ne smije da zaboravi“, rekao je Rodić.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković istakao je da je ovo mjesto koje podsjeća na stradanje nedužnih ljudi.

„Ovdje su stradali civili, žene i djeca, zatrte su čitave porodice za samo jednu noć tako da je obaveza i njihovih potomaka i svih nas da evociramo uspomene na ovaj tragičan događaj i da pošaljemo poruku da se ovako nikad i nigdje više ne desi“, istakao je Đaković.

Među onima koji su odali poštu stradalim civilima, ali i bezimenim partizansim borcima čije se humke nalaze na ovom groblju, bio je i jedini živi svjedok ovog pokolja Mićo Banović /83/.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.