Škola proslavila 100. rođendan

Velikom svečanošću proslavljena je stogodišnjica postojanja Osnovne škole „Jovan Dučić“ u selu Gornja Lamovita, kod Prijedora.
U istorijskim dokumentima ostalo je zapisano da je škola u Lamovitoj sagrađena daleke 1912. godine, a u to vrijeme bila je jedna od samo šest škola na području Prijedora.
Ljiljana Kesić, direktor te obrazovne ustanove, koju danas pohađa 230 učenika, kaže da je povodom tog velikog jubileja iz štampe izašla i monografija, koja je kao projekat nastajala osam mjeseci.
„Imali smo obimnu građu, od istorijskih do arhivskih dokumenta, a priču o školi nadopunjavali su i prosvjetni radnici, koji su u svojim kućnim arhivama posjedovali veliki broj fotografija i svjedočanstava“, objašnjava Kesićeva.
Ističe da je OŠ „Jovan Dučić“ kroz svoje postojanje prošla burna istorijska vremena
OŠ „Jovan Dučić“ izgrađena je u doba austrougarske vladavine, bitisala je u doba Kraljevine Jugoslavije, preživjela Drugi svjetski rat i revoluciju

„Izgrađena je u doba austrougarske vladavine, bitisala u doba Kraljevine Jugoslavije, preživjela Drugi svjetski rat i revoluciju i opstala do danas. Na tu činjenicu smo veoma ponosni“, dodaje Kesićeva.
Radnici te škole za monografiju su posredstvom prijedorskog Muzeja Kozarae uspjeli da dođu do spiskova svih prosvjetara koji su radili u toj školi od 1912. godine, a predstavljene su i generacije učenika od osnivanja do danas.
Za proslavu 100. rođendana svoje škole učenici su pripremili bogat kulturni i zabavni program, a u školskom holu otvorena je i izložba.
Ljiljana Babić, načelnica prijedorskog odjeljenja za društvene djelatnosti, kazala je tom prilikom da je zadovoljstvo biti građanin Prijedora, grada koji ima tradiciju obrazovanja i stasanja škole dugu jedan vijek.
„Opština Prijedor veliku pažnju poklanja školama i osnovnom i srednjem obrazovanju. Pokušavamo da naše škole budu savremene kako bi pratile napredak nauke i tehnologije“, ističe Babićeva.
Milorad Lajić je kao učitelj 40 godina radio u školi u Lamovitoj.
„Vodio sam područna odjeljenja u Bistrici i na kraju u penziju otišao iz škole ‘Jovan Dučić’ u Lamovitoj. Ponosan sam na brojne generacije učenika koje sam obrazovao“, kazao je Lajić, koji je i sam bio učenik škole u Lamovitoj.
Nezavisne novine

Comments are closed.