Skupština grada Prijedora: Usvojen budžet za 2013. godinu u iznosu od 31.986.460 KM

sg prijedor 2-budzet za 2013 godinu 2Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas budžet za 2013. godinu u iznosu od 31.986.460 KM, što je za oko deset odsto manje od rebalansa budžeta za 2012. godinu odnosno za pet odsto manje u odnosu na budžet za 2012. godinu.

Za budžet je glasalo 27 odbornika, tri su bila protiv, a nijedan uzdržan.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da ovolika podrška predloženom budžetu govori da će lokalni parlament opet imati stabilnu većinu, da će politika i dalje biti izvan skupštinskih klupa i da se odbornici i adminsitracija mogu uhvatiti u koštac sa trenutnom ekonomskom i finansijskom krizom i poteškoćama koje se tek očekuju u tim oblastima.

„Sama diskusija i glasanje govore o želji da Prijedor bude grad sa stabilnim budžetom i da se iz budžeta sve obaveze redovno finansiraju“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da je više od dva miliona KM predviđeno za podsticaje u poljoprivredi i preduzetništvu i da je, bez obzira na krizu, velik dio budžeta razvojne prirode.

„Smanjeni su samo troškovi administracije i neke investicije koje u ovom momentu ne bi bile potpuno opravdane, a sva sredstva korisnika budžeta ili su povećana ili su ostala ista“, istakao je Pavić.

Govoreći o amandmanima Srpske demokratske stranke (SDS), Pavić je rekao da je u njih uloženo dosta truda, da su precizni i jasno locirani i da bi mnogi od njih mogli biti prihvaćeni izolovano, ali ne i u paketu.

„Ko hoće da utiče na 2.605.000 KM promjena namjene sredstava ili 13 do 14 odsto ukupnog budžeta, taj mora tu snagu dobiti na izborima. To je prevelika prekompozicija koju jednostavno ne možemo prihvatiti“, naveo je Pavić.

On je dodao da pregovori o skupštinskoj većini i dalje traju.

„Iako se ta skupštinska većina uvijek mjeri upravo na budžetu, još uvijek traju pregovori o tome“, rekao je Pavić.

sg prijedor 2-budzet za 2013 godinu 1Vršilac dužnosti načelnice Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić rekla je da strukturu budžetskih prihoda čini 72 odsto poreza, 23 odsto neporeskih prihoda, a ostatak su vlastiti prihodi.

„U ovih osam godina nismo došli u situaciju da ne možemo izmiriti obaveze i sigurna sam da nećemo ni ubuduće, a imamo i pet miliona KM kapitalnih ulaganja“, istakla je Malbašić.

Ona je naglasila da su amandmani SDS-a morali biti odbačeni jer zadiru u suštinu i u proceduru donošenja budžeta.

„Ograničeni smo saglasnošću Ministarstva finansija Republike Srpske i sredstvima koja su već ugrađena u republički budžet za 2013. godinu, kao i srednjoročnim dokumentom okvirnog budžeta koje resorno ministarstvo donosi za period od tri do pet godina. U to se moramo uklapati, inače ne možemo dobiti saglasnost za svoj budžet“, dodala je Malbašićeva.

Prije glasanja o najvažnijem dokumentu predlagač je dijelom prihvatio amandmane Partije demokratskog progresa, Stranke za BiH, Socijaldemokratske partije BiH i Stranke demokratske akcije, a u cjelosti odbacio amandmane SDS-a.

Prema prihvaćenim amandmanima, stavka za povratak i za alternativni smještaj uvećana je sa 80.000 na 90.000 KM, uvedena je nova stavka od 30.000 KM za udruženja koja se bave civilnim žrtvama rata i povratkom, te povećana stavka za Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu Prijedor za 30.000 KM od čega je po 15.000 KM namijenjeno dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Omarskoj i Kozarcu.

Dodatna sredstva za realizaciju prihvaćenih amandamana obezbijeđena su sa troškova i naknada u administrativnoj službi.

sg prijedor 2-budzet za 2013 godinu 3Šef Kluba odbornika SDS-a Dušan Berić izjavio je da je ovaj klub konstruktivno nastupio predlažući amandmane insistirajući na tome da se u planu prihoda ne opterećuju dodatno građani i privreda novim izdacima, a da se u rashodima konzervišu neke investicije poput izgradnje sportske dvorane na Urijama.

„Smatramo da se taj milion maraka treba preraspodijeliti na nešto što je preče. Takođe, stalna zaduženja `Toplane` ne znače pomoć tom preuzeću, a stavku za medije sa 300.000 KM treba samnjiti na 200.000 KM, jer mediji treba sami da traže vlastite načine finansiranja“, kazao je Berić novinarima u Prijedoru.

On je dodao da se SDS zalagao za povećanje sredstava za poljoprivredu, za izdvajanje sredstava za gradnju kuća ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca.

Govoreći o neujednačenom glasanju unutar odborničkog kluba ove stranke, Berić je rekao da postoji taj problem koji se mora raščistiti, i to unutar stranke i stranačkih organa.

„Evidentno je ponašnje jednog odbornika drugačije od ostatka kluba. Vidjećemo kako ćemo to završiti. To pitanje nije još uvijek otvoreno, ali će ga stranka rješavati i stranka će donijeti odluku“, dodao je Berić.

Odbornici Skupštine grada Prijedora donijeli su danas odluke o razrješenju Opštinske izborne komisije i o raspisavanju javnog konkursa za imenovanje Gradske izborne komisije, te izmjenu odluke o osnivanju preduzeća „Autotransport“.

Jednoglasno su usvojeni izvještaj o radu u prošloj školskoj godini Dječijeg vrtića „Radost“, kao i informacija o prošloj školskoj godini sa prijedlogom za poboljšanje vaspitno-obrazovnog procesa.

Imenovana je komisija za izbor korisnika budžetskih sredstava za podršku povratka i donesena odluka o usklađivanju poslovnika Skupštine opštine Prijedor.

U Skupštini grada Prijedora devet odbornika ima DNS, sedam SNSD, pet SDS, po dva PDP, SDP BiH i SDA, a po jednog DP, NDS i Stranka za BiH.

Mjesto zagarantovano predstavnicima nacionalnih manjina u prijedorskom parlamentu dobio je Ukrajinac Štefan Stahnek kojeg je kandidovao DNS.

Comments are closed.