Sladak život od proizvodnje jagoda

Kao i sve druge vrste proizvodnje, i ulaganje u poljoprivredu je rizik, jer rod zavisi koliko od truda, toliko i od vremenskih prilika. Jedna od hrabrijih predstavnika prijedorskih poljoprivrednika koja budućnost vidi u proizvodnji hrane je Stana Stupar iz prijedorskog sela Rasavci.
Da se od poljoprivrede i te kako može živjeti samo treba imati jaku volju potvrđuje primjer ove vrijedne žene, koja se već osam godina bavi uzgojem jagode i koja se na kraju prošle godine našla među devet najboljih poljoprivrednih proizvođača u prijedorskoj opštini, za šta je nagrađena sa hiljadu maraka.
Imala je dva uspješna četvorogodišnja ciklusa u proizvodnji jagode. Iako je, kaže, godina koja je iza nas uzela svoj danak, a poplave učinile svoje, ona se ne predaje.
– Uprkos svemu, ja idem dalje i u ovoj godini ću ponovo uzgajati jagode kao i do sada na površini od tri dunuma. Sve do sada prinosi su bili dobri, ali je prošle godine plod uništila poplava. Nisam se predala, zasadila sam 6.000 sadnica jagode i nadam se da će biti bolje – istakla je Stupareva.
Stana ističe da sav posao uspijeva uspješno da obavi zahvaljujući pomoći porodice.
– Mom suprugu i meni mnogo pomažu dva sina i dvije snahe. Osim uzgojem jagoda, bavim se još i svinjogojstvom, a i tu ima mnogo posla, što bez podrške porodice ne bih uspjela da završim – rekla je Stupareva.
Stana naglašava da se od poljoprivrede može živjeti, ali ističe da je šteta što nema više uzgajivača jagode.
– Šteta je samo što u Potkozarju nema više uzgajivača jagode jer odavde ljudi idu u Topolu kod Gradiške po jagodu. Tamo nisu bolji uslovi za uzgoj jagode, ali čini se da su hrabriji da se u ova teška vremena zaduže i otpočnu sopstveni mali biznis – kaže Stupareva.

Sadnice
Stupareva ističe da je sadni materijal za ovu godinu uzela iz Hercegovine, a u pitanju su italijanske sadnice koje su se do sada dobro pokazale. Ostalo je do prirode i vremenskih uslova koji će uticati na ovogodišnji prinos.
Glas Srpske

Comments are closed.