„Slavjanskaja gornica“ u gradu na Sani

rusi

U Prijedoru od danas do 20. jula gostuju majstori, umjetnici i dizajneri iz raznih dijelova Rusije u organizaciji „Doma zanata“ iz Sankt Peterburga i Udruženja građana srpsko-ruska zajednica „Zavet“ iz Bijeljine i uz podršku grada Prijedora.

Prezentacija dekorativno-primijenjenog stvaralaštva Rusije „Slavjanska gornica“ sadrži dva segmenta, i to izložbeno-prodajni sajam ruskih tradicionalnih zanata i izložbu slika.

Sajam je otvoren na Malom trgu u Prijedoru od danas do 20. jula, a ponudiće predmete umjetničke i domaće radinosti naroda Rusije.

Babuške, kovčezi, predmeti interijera, suveniri od brezove kore i lana te dizajnerski nakit su proizvodi koji su rađeni tradicionalnim tehnikama starih ruskih zanata.

U „Galeriji `96` večeras od 21.00 čas biće postavljene izložbe slika „Riznica Rusije“ Vitalija Kasatkina i „Na putu u hram“ Vladimira Leontjeva. Svečanom otvaranju izložbe će prisustvovati autor Vladimir Leontjev, predstavnici „Doma zanata“ iz Sankt Petersburka i glumica Jelena Trepetova.

Osim u Prijedoru, „Slavjanskaja gornica“ održaće se širom Republike Srpske – u Banjaluci, Laktašima, Kozarskoj Dubici i Novom Gradu sa ciljem učvršćivanja kulturnih i socijalnih veza između dva bratska naroda. Ovaj projekat su podržali Vlada Sankt Peterburga i Ambasada Rusije u BiH.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.