Slijede nova ulaganja u zdravstvo

Bogdanić, Pavić i Popović u Omarskoj

Bogdanić, Pavić i Popović u Omarskoj

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić najavio je danas da bi do kraja godine prijedorski dom zdravlja trebalo da dobije ambulantu porodične medicine u Tukovim, a ovdašnja bolnica toplu vezu između centralnog objekta i zgrade psihijatrije.

„Pokušaćemo da za iduću godinu stavimo u plan nabavku magnetne rezonance /za prijedorsku bolnicu/ tako da građani ne bi išli iz Prijedora u Banjaluku za ovu dijagnostičku uslugu“, rekao je Bogdanić novinarima u Omarskoj.

On se danas u Prijedoru sastao sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem i sa direktorima ovdašnjih doma zdravlja i bolnice Slavicom Popović i Mirkom Soviljem, a u Omarskoj su obišli radove na dogradnji ambulante čija je ukupna vrijednost 315.442 KM, a u čijem finansiranju učestvuje Vlada sa 70 odsto, a grad Prijedor sa 30 odsto.

Ministar Bogdanić i gradonačelnik Pavić sa direktorima bolnice i doma zdravlja

Ministar Bogdanić i gradonačelnik Pavić sa direktorima bolnice i doma zdravlja

„Što se tiče nabavke sanitetskih vozila, to jeste problem svih domova zdravlja i u narednom periodu ćemo tražiti rješenje možda kroz centralnu nabavku“, naveo je Bogdanić.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da građani Prijedora mogu biti zadovoljni zdravstvenom zaštitom jer se i dom zdravlja i bolnica trude da daju svoj maksimum u pružanju usluga.

„Našli smo zajednički jezik i dogovorili sa ministrom kako ćemo probleme koje trenutno imamo rješavati. Ja sam zadovoljan onim što smo dogovorili i mi ćemo iz lokalne zajednice insistirati da se to što prije i realizuje“, dodao je Pavić.

Objekat prijedorskog doma zdravlja u Omarskoj

Objekat prijedorskog doma zdravlja u Omarskoj

Direktor Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović rekla je da Omarska već godinama ima obezbijeđenu zdravstvenu zaštitu 24 časa na dan na način da timovi porodične medicine pružaju zdravstvene usluge u toku dana u dvije smjene, a da je noć pokrivena dežurstvima.

„Laboratorija će se preseliti u rekonstruisani objekat. Opremićemo je novim biohemijskim aparatom koji nam nedotaje uz hematološki aparat tako da će većina usluga moći da se obezbijedi ovdje i stanovništvo neće morati putovati u Prijedor“, navela je Popovićeva dodajući da je rok za završetak ambulante u Omarskoj kraj septembra, ali da će radovi, nastave li se ovom dinamikom, biti okončani i prije roka.

Posjeta ambulanti u izgradnji

Posjeta ambulanti u izgradnji

Direktorima bolnice „Doktor Mladen Srtojanović“ Prijedor Mirko Sovilj rekao je da su sada za ovu ustanovu sasvim izvjesne nabavka magnetne rezonance, vrijednosti od milion i po maraka, i izgardanja tople veze između centralne zgrade i psihijatrije sa aneksom i liftovima, vrijedna 580.000 KM.

„To će za naše funkcionisanje značiti puno. Mi ćemo time kompletirati dijagnostiku odnosno ono što nam u ovom momentu nedostaje. Kadrovski mi smo spremni za proširenje dijagnostike, tako da čim dobijemo magnetnu rezonancu ona će već narednog dana biti u funkciji“, rekao je Sovilj.

Ministar Bogdanić sa radnicima na gradilištu ambulante u Omarskoj

Ministar Bogdanić sa radnicima na gradilištu ambulante u Omarskoj

On je podsjetio da u posljednjih desetak godina nije bilo ulaganja u infrastrukturu i objekte bolnice, a da će se izgradnjom tople veze između dvaju objekata u potpuno isti položaj staviti pacijenti koji budu primljeni u jedan ili u drugi objekat.

Autor: SRNA

Comments are closed.