Slijede zajednički projekti vrijedni oko milion maraka

zajednickiproje

Grad Prijedor i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u ovoj i narednoj godini zajednički će relizovati projekte vrijedne milion maraka, mahom u infrastrukturi.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da će grad učestvovati sa 40 odsto, a Federalno ministarstvo sa 60 odsto sredstava.

„Za ovu godinu dogovorena su dva puta da se asfaltiraju u dužni od oko pet kilometara, i to Kevljani – Petrov gaj i Jakupovići – Kosovi, a Federalno ministartsvo će finansirati i neke manje projekte sa mjesnim zajednicama i nevladinim organizacijama“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa ministrom Edinom Ramićem.

On je podsjetio da Prijedor ima više od 25.000 povratnika, više od 4.000 izbjeglica, mahom iz Hrvatske, i više od 18.000 raseljenih lica, mahom iz Federacije BiH, te da je potrebno nalaziti rješenja koja će zadovoljiti sve te kategorije ljudi.

„I ranije smo imali dobru komunikaciju i saradnju što je i danas potvrđeno, kako bismo što većem broju građana omogućili da riješe svoje probleme“, zaključio je Pavić.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić rekao je da je ovo ministarstvo u 2015. godini u Prijedoru podržalo proces povratka najčešće investicijama u popravku objekata, podrškom civilnom društvu i stipendiranjem učenika iz povratničke populacije.

„Moram istaknuti danas u razgovoru sa povratničkom populacijom sam stekao utisak da su odnosi sa gradonačelnikom i lokalnom upravom korektni, da oni nailaze na podršku za realizaciju svojih projekata i to nas ohrabruje da i mi zajednički nastavimo raditi dalje kao što su i naši prethodnici uspješno sarađivali sa gradonačelnikom i gradom Prijedorom“, kazao je Ramić.

On je podsjetio da je ovo ministarstvo realizovalo i neke druge projekte u Prijedoru kroz podršku privrednim subjektima i izgradnju objekata stradalih u proteklom ratu.

Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić koji je rekao da je saradnja između grada Prijedora i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica najbolji primjer kako građani na terenu mogu imati koristi.

„Ova podrška ministarstva biće i daleko veća jer ove godine idu javni pozivi za dodjelu mehanizacije i za zapošljavnje i još neke druge stavri koje sigurno treba da poprave kvalitet i standard kako povratnika tako i domicilnog stanovništva Prijedora“, dodao je Bratić.

Autor: SRNA

Comments are closed.