Služeno Prvo bdenije u manastiru Klisina

Prvo-Bdenije-1

U prisustvu manastirskog bratstva i vjernog naroda, u hramu manastira Klisina služeno je Prvo bdenije, tokom kojeg je čitan pokajni kanon Svetog Andreja Kritskog i Žitije Svete Marije Egipćanke.

Prvo-Bdenije-2

Inače, Prvo bdenije je ustvari jutrenje sa čitanjem velikog kanona Svetog Andreja Kritskog, a služi se u srijedu, jedanaest dana pred praznik Cvijeti, kada se molitveno sjećamo ulaska Hristovog u Jerusalim. Sabrani na bdeniju (bdenije znači bdjeti, prvenstveno nad svojom dušom) pravoslavni vjernici molitveno se pripremaju za najsvjetliji Praznik nad Praznicima, podsjećajući se Hristovog posta u pustinji.

Prvo-Bdenije-6

Čitajući pokajni kanon Svetog Andreja Kritskog ne možemo da se ne osvrnemo i na život ovog velikog bogoslova, koji nije progovorio do svoje sedme godine, ali kada su ga, u njegovoj sedmoj godini, roditelji odveli u hram, i kada se pričestio Krvlju i Tijelom Hristovim, on je progovorio, da neućutno, do kraja svog života, proslavlja Gospoda Hrista. Bio je episkop kritski, i napisao je dosta poučnih knjiga, pjesama, i pouka.

Prvo-Bdenije-8

Sveta Marija Egipćanka, čije je Žitije čitano tokom Bdenija, rođena je u Misiru, a od svoje dvanaeste do dvadeset i devete godine živjela je razvratnim životom, ne mareći za svoju tjelesnu i duhovnu čistotu. Ali, došavši u Sveti grad Jerusalim, krenula je da se pokloni Krstu Gospodnjem, ali neka, njoj neobjašnjiva sila nije joj dala da priđe, te je ona obećala Gospodu da će nakon što primi Sveto Pričešće krenuti tamo gdje bude volja Božija. Potom joj bi dozvoljeno da cjeliva Krst, a nakon što se pričestila začula je glas koji joj je rekao: „Ako pređeš Jordan, naći ćeš dobar mir!“

Prvo-Bdenije-9

I zaista, prešavši Jordan, Marija Egipćanka ne samo da je pronašla mir, već je u tom miru pronašla i izgubljenu sebe, vrativši svoj život sa stranputice razvratnosti na istinski put Hrista Gospoda. U molitvi i postu, te mnogobrojnim i samo Gospodu poznatim podvizima, provela je 48 godina, potpuno se udaljivši od svijeta i grijeha u svijetu. Upokojila se u Gospodu u dubokoj starosti, oko 530. godine, a njeno tijelo sahranio je starac Zosima, kojem je Gospod povjerio da je posljednji put pričesti Svetim Darovima.

Prvo-Bdenije-10

Podsjećamo, Drugo bdenije biće služeno u Manastiru Klisina u petak, sa početkom u 21 čas.

Prvo-Bdenije-11

Autor: ManastirKlisina.com

Comments are closed.