Smanjena nezaposlenost i povećana privredna aktivnost

nezaposlenost

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da je zajedničkim naporima Vlade Srpske i grada Prijedora u ovoj lokalnoj zajednici smanjena nezaposlenost i povećana privredna aktivnost.

„Mjere koje su preduzimali i Vlada i grad Prijedor dale su rezultate koji su obezbijedili vrlo dinamičnu privredu koja ima preduslove da se dalje razvija“, rekao je Đokić novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa gradonačelnikom Markom Pavićem. On je podsjetio da je u posljednjih pet-šest godina u grad Prijedor Vlada Srpske uložila 7,6 miliona maraka podrškom raznim projektima, od čega samo u privredi 4,5 miliona maraka.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić zatražio je od ministra da u program rada ovog ministarstva i u ekonomsku politiku i budžet za 2016. godinu budu uvršteni elementi koji će stimulisati privredu i stvarati povoljan ambijent za privlačenje domaćih i stranih investicija.

Prema njegovim riječima, dva su elementa koja treba uvrstiti u ove dokumente za iduću godinu – dijaspora kao potencijalni investitor i otvaranje prekogranične saradnje sa hrvatskim županijama uz Unu i Savu.

„Taj potencijal nismo dobro iskoristili i mora biti predmet ekonomske politike za iduću godinu“, rekao je Pavić. On je naveo da Prijedor ima pet velikih, 16 srednjih i 416 malih preduzeća, ali da velika i srednja čine 54 odsto dohotka privrede grada koja je u prošloj godini pozitivno poslovala i imala 42 miliona maraka dobiti.

„Nezaposlenost se stalno smanjuje. Sad imamo 7.200 nezaposlenih, što je za 1.500 ili za 17 odsto manje nego 31. oktobra prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom je 120 odsto, dok je u Republici Srpskoj 58 odsto“, dodao je Pavić.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.