Smanjena vrijednost osnovnog kapitala „Autotransporta“ Prijedor

autobusi prijedorSkupština grada Prijedora izmijenila je odluku o osnivanju preduzeća „Autotransport“ a.d. Prijedor na način da je iznos osnovnog kapitala sa 6.287.824 KM smanjen na 173.498 KM.

Iz ranije utvrđenog iznosa osnovnog kapitala najnovijom skupštinskom odlukom izuzete su nekretnine koje je lokalna zajednica ovom preduzeću dala na korištenje, a ne u svojinu, a riječ je o građevinskom zemljištu i svim objektima izgrađenim na njemu.

Po osnivačkom aktu iz maja 2010. godine osnovni kapital „Autotransporta“ iznosio je 6.287.824 KM, a najnovijom odlukom Skupštine grada Prijedora izuzeta je vrijednost autobuske stanice i poslovne zgrade u Kozarskoj ulici, gdje se nalaze tehnički pregled, prostorije uprave i ekonomsko dvorište.

„Utvrđeno je da osnovni kapital iznosi 173.498 KM, i to upisani i uplaćeni novčani ulog od 20.000 KM i upisani ulog u stvarima izražen u novčanoj vrijednosti od 153.498 KM. Po tom osnovu, privredno društvo ima 173.498 običnih, redovnih akcija vrijednosti od po 1 KM“, stoji u obrazloženju odluke.

Agonija prijedorskog “Autotransporta“, nekada jednog od najvećih i najreprezentativnijih transportnih preduzeća u bivšoj Jugoslaviji, trajala je dugi niz godina, a u njemu je u trenutku otvaranja stečaja, u aprilu 2007. godine, bilo zaposleno 180 radnika.

Predstečajni period obilježili su brojni štrajkovi i protesti radnika zbog neisplaćenih primanja i slanja radnika na takozvano „čekanje“.

Vlada Republike Srpske u stečajnom postupku kupila je imovinu preduzeća za 3.300.000 KM i pravo vlasništva na nepokretnostima „Autotransporta“ prenijela na opštinu Prijedor, u čijem stopostotnom vlasništvu je danas ovo privredno društvo.

„Autotransport“ je danas rijedak primjer preduzeća koja su nakon stečaja uspješno nastavila djelatnost. Trenutno zapošljava 46 radnika i ima šest autobusa prosječne starosti 26 godina. Početkom oktobra „Autotransport“ i Nova banka potpisali su kredit od 1,2 miliona KM, a tim novcem biće obnovljena i modernizovana ovdašnja autobuska stanica i zanovljen vozni park.

Ovim kreditnim sredstvima biće do kraja godine kupljena četiri nova autobusa, ukupne vrijednosti 1.034.000 KM, dok se obnova i modernizacija prijedorske autobuske stanice već radi.

Ugovor sa ponuđačem od kojeg će „Autotransport“ kupiti tri turistička i jedan autobus za gradsko-prigradski saobraćaj marke „Higer“ predviđa i mogućnost da „Autotransport“ bude ovlašteni serviser autobusa te kineske marke koja čini više od 80 odsto svih kupljenih autobusa u prethodnih nekoliko godina u BiH.

„Autotransport“ je prije rata imao 1.200 radnika, stotinu autobusa i 85 kamiona.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.