Smanjenjem plata do pola miliona maraka uštede

bolnica

Većini od 520 zaposlenih u bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor od početka ove godine umanjuju se koeficijenti za obračun plate čime se planira uštedjeti pola miliona maraka godišnje.

Direktor prijedorske bolnice Mirko Sovilj rekao je da rukovodstvo ovakav dogovor postiglo sa svim sindikatima koji djeluju u ovoj zdravstvenoj ustanovi i da će se koeficijenti kod najvećeg broja radnika aneksima ugovora smanjiti za 0,5 gdje za to postoji zakonska mogućnost.

„Najveći problem nam je bio kod medicinskih sestara, pogotovo onih koje rade na zdravstvenoj njezi. Sa sindikatima smo se onda dogovorili da to bude od 0,5, 0,3 i 0,2 u zavisnosti od odjeljenja, jer su analize dokazale da su na onkologiji, neurologiji i abdominalnoj hirurgiji veća opterećenja nego na oftalmologiji, otorini, infektologiji, psihijatriji i tako dalje“, rekao je Sovilj Srni.

Sovilj je podsjetio da ova ustanova svake godine radi plan za narednu godinu, koji sadrži i plan ušteda, a da je sada uradila i strateški plan za narednih pet godina i da su radnici mahom realno i korektno prihvatili najavljeno smanjenje koeficijenta za obračun plate.

„Mi svake godine analiziramo rezultate ušteda i ove godine one moraju biti znatnije da bismo izjednačili prihode i rashode. Većina zdravstvenih ustanova smanjila je koeficijente ranije, neke prije dvije, a neke još prije tri ili četiri godine“, dodao je Sovilj.

Prema njegovim riječima, zakonom je propisano da ljekari specijalisti mogu imati koeficijente 12, 12,50 ili 13, a da su u ovoj bolnici do sada primijenjivani 12,50 i 13 koji će sada biti smanjeni na 12 i 12,50.

„Svi koji su imali koeficijente najniže po zakonu, oni će ih zadržati i ubuduće“, naveo je Sovilj.

U strukturi troškova prijedorske bolnice plate zaposlenih učetvuju sa 64,50 odsto.

Autor: SRNA

Comments are closed.