Smještaj za slikara

Duško SoviljSlikaru i penzioneru Dušku Sovilju, kojem su izgorjele dvije kuće u Prijedoru, obezbijeđen je smještaj u Domu penzionera u Trebinju. To je juče potvrdio direktor Centra za socijalni rad Prijedor Rade Javorić, koji je kazao da je riječ o veoma svestranom čovjeku i umjetniku, kome je prije tri mjeseca sve izgorjelo i koji je, nakon što je noći provodio pod vedrim, a često i kišnim nebom, dobio upalu pluća. On je dodao i da su socijalni radnici u pokušajima da zbrinu ovog sedamdesetdvogodišnjaka uspostavili kontakt s kolegama iz Trebinja, koji su ponudili smještaj u tamošnjem Domu penzionera.

„Pored povoljnije klime za njegovu bolest Sovilj bi tamo pronašao i novu inspiraciju za svoje radove, te mogućnost da se zbog blizine turističkih središta na Jadranu možda i sam finansira prodajom slika“, kazao je Javorić i dodao da će troškove smještaja snositi prijedorski Centar za socijalni rad.

Duško Sovilj, koji je prije 13 godina iz Sanice, s vrha Grmeča, stigao u Prijedor, potvrđuje da je rado prihvatio ovu ideju o preseljenju u Hercegovinu.

„Ovdje svakako nemam više ništa, rodbine nisam ni imao, svih 200 slika mi je izgorjelo, od 2.000 knjiga nešto je ostalo. Imam televizor i dva mačka“, rekao je Sovilj dodajući da mačke ne može nositi sa sobom, ali će ih ostaviti komšijama da se brinu o njima dok se „dolje ne snađe“.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.