Snažni i izdržljivi konji na djelu

Na četvrtoj „Štraparijadi“ koja je održana u selu Veliko Palančište kod Prijedora učestvovalo je 25 konja iz RS i BiH, što je privuklo pažnju velikog broja posjetilaca.
Predsjednik organizacionog odbora ove manifestacije Brane Srdić je istakao da dolaze do izražaja snaga i izdržljivost konja.
– Vlasnici su konje navikli na vuču balvana, tako da njima ovo ne predstavlja neki naročiti napor, a bičevanje je po pravilima ove igre strogo zabranjeno kao vid podsticanja konja, već u obzir dolazi samo glasno navijanje – rekao je Srdić dodajući da su, u zavisnosti od kategorije, konji bili svrstani u tri kategorije – samci, laki i teškaši i da su tako i bodovani.
Prema riječima organizatora, cilj ove tradicionalne manifestacije je da konji koji, inače, u šumi izvlače drva u zavisnosti od kategorije u koju su svrstani, prevuku balvan određenom stazom u što kraćem vremenu. Ovogodišnja „Štraparijada“ protekla je bez bičevanja konja koje je prema propozicijama strogo zabranjeno.
Ukupno je na „Štraparijadi“ izvučeno preko 40 metara kubnih drveta.
Budući da su se takmičenja konja odvijala po kategorijama, do zaključenja lista su bili poznati pobjednici u dvije od četiri kategorije. Pobjednik u teškoj kategoriji – samci bilo je grlo ekipe „Braća Zekanovići“ iz Drinića, a u kategoriji laka – samci pobjednik je bilo grlo Enesa Lozića iz Petrovca.
Glas Srpske

Comments are closed.