Snijeg nije omeo tradicionalnu manifestaciju Pozdrav proljeću

Više od 600 posjetilaca okupilo se danas na tradicionalnoj manifestaciji „Pozdrav proljeću“ na Mrakovici, uprkos snijegu koji je tokom noći prekrio obronke planine Kozare. Snijeg nije značajnije umanjio odziv, pogotovo pravih ljubitelja prirode i planinarenja koji su na planinarski pohod došli iz svih krajeva Republike Srpske, BiH i šire. Predsjednik Planinarskog društva „Klekovača“ Dragan Romčević rekao je novinarima da je manifestacija u potpunosti uspjela iako su zbog loših vremenskih uslova i naglog pada temperature mnoge škole iz Prijedora i Banjaluke otkazale učešće. „Na planinarskom maršu dugom 13 kilometara od Rajkovića na ulasku u Nacionalni park, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 275 metara, preko Kozaračkog kamena do Mrakovice na 802 metra nadmorske visine učestvovalo je 27 planinarskih društava i škola i ukupno više od 600 učesnika“, istakao je Romčević.
Učestvovala su planinarska društva iz Prijedora, Kozarske Dubice, Banjaluke, Laktaša, Srpca, Doboja, Jajca, Bihaća, društva iz hrvatskog grada Našice i „Željezničar“ iz Beograda. On je dodao da pravi planinari i ljubitelji prirode nisu bili iznenađeni promjenom vremena u planini. Planinarima se pridružila i ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić istakavši da podržava manifestacije koje ljude izvode iz grada u prirodu. „Cilj je da svaki slobodan trenutak svi provedemo u prirodi, pogotovo mladi ljudi, a ne ispred televizora i računara i da uživamo u ljepoti Kozare koju treba iskoristiti kad god je to moguće“, rekla je Rešićeva.
Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić učesnicima je poručio da ovim pozdravom proljeću praktično počinje ljetna turistička sezona na Kozari na koju su danas prvi došli planinari. „Planinari i jesu pravi propagatori zdravog života i boravka u prirodi i zato podržavamo organizatore ove manifestacije kako bi svake godine okupili što više posjetilaca“, dodao je Pavić. Nakon višečasovnog planinarenja do Mrakovice za sve učesnike priređen je vojnički pasulj i bogat kulturno – zabavni program za koji su se pobrinuli članovi Kulturno – umjetničkog društva „Kozara“ iz Čirkin Polja. Ova 13. po redu manifestacija „Pozdrav proljeću“ održana je u organizaciji Planinarskog društva „Klekovača“ i pod pokroviteljstvom prijedorskog načelnika.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.