Snježne radosti u punom jeku

Za snježne radosti i uživanje u planinskim ljepotama ne morate preći hiljade kilometara. Zimski turistički centri u Republici Srpskoj i ove godine potrudili su se da spremno dočekaju prve snježne pahulje, te uređenjem ski-staza i opremanjem ski-liftova omoguće da skijanje i boravak na planini budu idealni, a cijene boravka povoljnije.
Kozara je i ove godine spremno dočekala prve skijaše. Ljubitelji zimskih sportova uživali su na snijegu na ovoj planinskoj krasotici Srpske.
– Ski-staze su već uređene, oprema pregledana, a urađen je i remont žičare. Sve se odbija prema planu. Takođe, ovo područje prilagođeno je svim kategorijama skijaša, a predstavlja i omiljeno mjesto izletnika i šetača – ističe Dragan Romčević, direktor nacionalnog parka Kozara.
Ipak, nadmorska visina Mrakovice, od samo 790 metara, diktira i dužinu skijaške sezone, pa se ova planina ne bazira samo na zimskom turizmu.
– U nacionalnom parku smo učinili mnogo da Kozaru učinimo primamljivom za boravak tokom cijele godine. Ono što je bitno naglasiti jeste to da imamo kontinuitet posjeta – rekao je Romčević.
Kaže da su skijašima na raspolaganju uređene ski-staze, staza za odrasle koja je duga 600 metara i pokrivena je ski-liftom, kapaciteta 900 skijaša na sat, dok je u funkciji i mini-lift za djecu, koji pokriva stazu od 150 metara i na sat može da preveze 450 malih skijaša – ističe Romčević.
Dnevni ski-pas odrasli plaćaju 15 KM, a djeca deset. U ponudi su i poludnevni aranžmani koji za odrasle koštaju deset KM, a za djecu sedam.
Posebna atrakcija i ove sezone je noćno skijanje pod reflektorima, gdje cijena ski-pasa iznosi 13 KM.
– Na ovu planinsku ljepoticu dolaze iz različitih dijelova Srpske, pa i iz nekih bližih gradova Hrvatske, iz Siska, tako da su svi smještajni kapaciteti tokom sezone popunjeni – napominje Romčević.
Prema njegovim riječima, što se tiče smještajnih kapaciteta, NP Kozara rsapolaže s dva bungalova, sa po šest ležaja, čiji su kapaciteti popunjeni tokom cijele godine, posebno vikendom i praznicima. Posjetioci mogu da iznajme sobe u određenim planinarskim domovima.
– Cijena smještaja u bungalovima iznosi 100 KM za šest osoba tokom 24 časa, 80 KM za četiri osobe i 50 KM za dvije osobe – pojašnjava Romčević, te dodaje da je posjetiocima u ponudi i smještaj u hotelima „Monument“ i „Bijele vode“, u kojima su cijene od 77 KM, za jednokrevetnu sobu, do 190 KM za apartman.
Tekst – Fokus
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.