Solidarnost na djelu: Pomoć saborcu

Kako je i koliko teško živjeti bez adekvatnog krova nad glavom i zaposlenja, a uz to odgojiti i troje djece, najbolje zna pedesetogodišnji Borislav Kobas iz Petrovog Gaja koji godinama živi u maloj kući koju je napravio vlastitim rukama od nešto cigle i dasaka koje je prikupio po selu. Punih 15 godina Borislav sa svojom petočlanom porodicom, suprugom i troje djece, živi od nadničenja. Posljednjih godinu dana, otkako je doživio srčani udar, nije više u stanju ni da radi za nadnicu. Umjesto njega, to radi supruga koja po selu, za dnevnice, čisti kuće, kopa bašte i radi druge poljoprivredne poslove koji mogu donijeti koju marku u kuću. Ipak, ne toliko da bi mogli odvojiti išta za izgradnju kuće koju su započeli zahvaljujući mještanima sela u kojem žive.

– Ja sam godine proveo u rovu i meni, iskreno da vam kažem, ovakav život i ne pada toliko teško, kao djeci i supruzi koji sanjaju o normalnim uslovima za život. Nažalost, nisam im u mogućnosti tako nešto sam pružiti, jer sam obolio, pa sad ne mogu ni raditi teške poslove – priča Borislav Kobas.

Ipak, kako kaže, ovakav život neće biti dovijeka. Zahvaljujući dobrim ljudima kojima solidarnost nije strana, Borislav bi sa svojom petočlanom porodicom, već iduće godine, mogao ući u novi dom. Temelj kuće je položen, a na njemu su stigle i “kvadre” koje je kupilo selo.

– Da nema dobrih ljudi, kako bi? Evo, vidite, kupili su mi “kvadre” za kuću, Boračka organizacija mi je obezbijedila oblovinu za građu i dali su mi 1.000 maraka za nabavku još nekog materijala. Neizmjerno sam zahvalan svima – kaže Kobas.

Stambenih problema ima mnogo, ali ovo je poseban slučaj, kaže Radovan Rajlić, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

– Naš saborac Borislav živi u teškim uslovima, a ni on ni supruga nisu zaposleni. U ovakvim slučajevima, moramo reagovati akcijama. Ovu akciju pokrenula je Mjesna boračka organizacija, a mi smo je podržali i, evo, neki rezultati se već vide – rekao je Rajlić.

Načelnik opštine Drinić, Dejan Prošić, kaže da u preduzeću D.O.O. “Srnetica” u potpunosti razumiju muke i probleme boraca i ratnih vojnih invalida, jer je riječ o preduzeću u kojem su zaposleni isključivo borci.

– Uvijek nastojimo naći načina da pomognemo našim saborcima pa smo se, evo, odazvali i na ovaj poziv Republičke boračke organizacije – rekao je Prošić.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.