Spoj inovacija i preduzetništva – Prijedorčani konstruisali CNC mašinu [video]

Moderna proizvodnja i preduzetništvo danas su gotovo nezamisljivi bez CNC tehnologija, koje su sve zastupljenije na tržištu Srpske, ali i svijeta. Vodeći se tom idejom, Prijedorčani Slaviša Јešić i Darko Bosančić konstruisali su sopstvenu CNC mašinu.

Znanje i ljubav prema ovom poslu, oni su prenijeli i na sinove, koji su, iako veoma mladi, vrsni stručnjaci u ovoj oblasti.

Svjesni potencijala CNC tehnologija, Slaviša Јešić i Darko Bosančić prije 10 godina odlučili su da se posvete ovoj oblasti. Nabavka CNC mašine iziskivala je velika ulaganja, pa su donijeli hrabru odluku da naprave spostvenu. Marljivo su radili i projektovali, dijelove nabavljali od Slovenije do Kine, a probleme rješavali u hodu. I nakon dvije godine, trud se isplatio.

– Uspjeli smo napraviti stroj koji može poslužiti i za izradu dijelova namještaja i fino graviranje, privjeske, logo firmi – kaže Slaviša Јešić.

– Zahtjevno je bilo, problem je bio nabaviti dijelove, materijal. Trebalo je sve dovesti, trajalo je neki period, međutim, uspjelo je i nadamo se da ćemo pametno iskoristiti naše znanje – rekao je Darko Bosančić.

Marljivo sticano znanje prenijeli su na sinove, koji su se vrlo rano zainteresovali za CNC tehnologije. Za 17-ogodišnjeg Јovana i 19-ogodišnjeg Vedrana, u ovoj oblasti nema tajni. Iako mladi, važe za izuzetne stručnjake za CNC programiranje i 3D modeliranje. U bavljenju ovim poslom, osim znanja, kažu, vrlo važno je iskustvo.

– Najbitnije stvari u CNC-u su snalaženje u prostoru, odnosno na mašini, poznavanje materijala, alata i drugih mašinskih elemenata – ističe Јovan Јešić.

Najzahtjevniji dio je priprema modela za izradu koja se radi na specijalizovanim softverima. Posao zahtijeva veliku preciznost. Ni minimalna odstupanja nisu dozvoljena. Upravo zbog zahtjevnosti posla, CNC stručnjaci veoma su traženi na tržištu.

– Sve više raste potražnja za tim operatorima i programerima, i uopšte, mašinama u industriji. I ovo što mi izrađujemo, nešto sitnije, privjeske i slike, i to ljudi traže i postoji tržište – smatra Vedran Bosančić.

Ono što je počelo kao hobi, polako se pretvara u stabilan izvor prihoda. Razmišljaju i o pravljenju veće mašine, koja otvara dodatne mogućnosti. Mladima preporučuju da razmisle o bavljenju ovim poslom koji itekako ima perspektivu.

Izvor: RTRS

Comments are closed.