Spomenik krije tajnu iz 19. vijeka

Prilikom pripreme terena za izgradnju novog objekta prijedorske Specijalne škole “Đorđe Natošević” u kanalu je pronađen nadgrobni spomenik sa natpisom za koji se pretpostavlja da je iz 19. vijeka.

Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac potvrdio je da je riječ o spomeniku koji se nalazio na nekadašnjem groblju, a ono što je veoma čudno jeste natpis “Da poživi 19 godina”.

– Možda veoma malo Prijedorčana zna da je daleke 1882. godine ovdje bio veliki požar u kojem je uništen gotovo čitav grad. Najviše je stradao dio grada poznat pod nazivom “srpska varoš” koji se nalazio oko Srpske osnovne škole i srpske pravoslavne crkve brvnare Svete trojice – rekao je Radivojac i dodao da je tada na mjestu gdje je sada Specijalna škola bilo pravoslavno groblje.

– U kasnijoj izgradnji grada, poslije požara, groblje je premješteno na lokaciju u Rudničkoj ulici, ali je ovaj spomenik nekako ostao na starom mjestu – kaže Radivojac.

On je pojasnio da se pojava spomenika poslije toliko vremena objašnjava činjenicom da možda neki nisu imali nasljednika da bi spomenik premjestili na novu lokaciju.

– Sticajem svih tih okolnosti sada se, eto, pojavila nadgrobna ploča izvjesnog Mile Mitrovića iz Prijedora na kojoj piše “Da poživi 19 godina”. Nije zabilježeno kada je umro, ali je činjenica da mu spomenik nije premješten sa starog groblja – kazao je Radivojac.

Radivojac je istakao da je pojava ove ploče potvrda istorijskih podataka koji postoje u Muzeju Kozare i novi prilog istorije grada.

Krst
Radivojac je dodao da se razgledanjem dobro očuvane ploče vidi lijepo uklesana korzeta i krst sa ćiriličnim natpisom, što potvrđuje da je stariji od 1887. godine kada je groblje preneseno na novu lokaciju.
Glas Srpske

Comments are closed.