Sporove grada i „Trgoprodaje“ pred odbornike

grad prijedor-administrativna sluzba

Odbornici Skupštine grada Prijedora na jednoj od narednih sjednica trebalo bi da razmatraju informaciju o stanju sporova između grada i „Trgoprodaje“, pokrenutih u najvećem broju slučajeva zbog toga što je ovo preduzeće prodavalo nepokretnosti koje su u vlasništvu grada.

Odbornici su na februarskom zasjedanju prihvatili zaključak Kluba odbornika Srpske demokratske stranke /SDS/ da se ova informacija razmotri na jednoj od narednih sjednica.

Zamjenik pravobranioca Republike Srpske Zoran Basrak rekao je Srni da se sporovi grada Prijedora protiv „Trgoprodaje“ vode na više sudova i da su u toku, te da ih stoga ne može komentarisati niti prejudicirati sudske odluke.

Godine 1976. tadašnja opština Prijedor „Trgoprodaji“ je dala više poslovnih prostora na korištenje bez naknade, i to da ih koristi isključivo za obavljanje vlastite djelatnosti, a da ih ne može ni otuđivati ni davati u zakup niti imati pravo na nadoknadu u slučaju rušenja objekata u kojima se ti poslovni prostori nalaze.

„Trgoprodaja“ je, međutim, podnijela zahtjeve za priznavanje prava svojine po osnovu Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima.

„Vrijednost prodatih prostora procjenjuje se na više od 15 miliona maraka“, rekao je šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Prijedora Zdravko Torbica.

On je zatražio da se nađe rješenje i za ruiniranu zgradu robne kuće „Patrija“ u centru grada, koja je u vlasništvu „Trgoprodaje“, a koja je od nekadašnjeg simbola Prijedora postala, kako je rekao, okupljalište narkomana.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić ranije je rekao da je „raznim mahinacijama“ u Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske „Trgoprodaji“ omogućena prodaja nepokretnosti koje su u vlasništvu grada, te najavio i mogućnost rušenja „Patrije“.

Među spornim poslovnim prostorima su i četiri u šetališnoh zoni, u Ulici Kralja Petra Prvog Oslobodioca, i to „Narodni magazin“ površine 93 kvadratna metra, „Zeko“ površine 120 kvadrata, „Željezara“ sa 82 kvadrata i „Ukras“ sa 164 kvadrata.

Autor: SRNA

Comments are closed.