Srednja škola nedostižan san

Iako je, kao i njegovi drugari, završio osnovnu školu, Milanko Knežević (14) iz Miske Glave kod Prijedora ipak ne provodi bezbrižno ljetni raspust.

Ovog dječaka brine kako da nastavi svoje obrazovanje kad nema novca ni za autobusku kartu do Prijedora, jer mu baka i djed kod kojih živi to ne mogu obezbijediti.

– Majka me je ostavila u djedovoj kući i otišla u Srbiju prije pet godina, oca ne znam i o meni se brinu djed Dragan i baka Jovanka. Oni nemaju para da mi plate kartu. Živimo od poljoprivrede i eto tako, nisam mogao da upišem srednju školu – rekao je stidljivo Milanko i dodaje da djedu redovno pomaže oko poljoprivrednih radova, ali da bi volio da jednog dana završi zanat, i to da bude varilac.

I to nije jedini problem, jer sa Milankom kod Kneževića živi i njihova najmlađa kćerka Radmila, koja ima 15 godina i koja, takođe, iz istih razloga nije upisala školu.

– Nismo ni predali dokumenta, mada nam nedostaje para samo za autobus, a djed bi nam mogao obezbijediti dvije marke za užinu. Knjige bismo našli nečije stare – priča Milanko.

Dodaje da bi on djedu i dalje pomagao i da mu srednja škola ne bi bila prepreka da tjera konje, radi na njivi i iz hobija uzgaja zečeve.

Učitelj u penziji Neđo Praštalo kaže da je šteta što djeca žele da se školuju, ali nemaju priliku za to.

– Učio sam Milanka u nižim razredima u Miskoj Glavi i bio je posebno miran i poslušan dječak. Nije imao uslova za učenje, pa je prolazio trojkom ili četvorkom, ali je bio disciplinovan i izvršavao sve školske obaveze – rekao je Praštalo, koji sada radi kao predsjednik Savjeta MZ Miska Glava.

Milanku i Radmili selo je možda suđeno, ali ako već imaju želju da uče dalje, možda im se želja i ostvari jer do početka nove školske godine ima dvadesetak dana i možda još više onih koji mogu pomoći. Cijena mjesečne autobuske karte na relaciji Ljubija – Prijedor je oko 50 maraka.

Tražili pomoć
Predstavnici MZ kažu da su se već obratili Centru za socijalni rad i opštini kako bi pomogli Kneževićima.

– Nismo naišli na zatvorena vrata, ali još nemamo ni neki pozitivan odgovor i naznaku da bi se ovo moglo riješiti. Voljeli bismo da možemo pomoći da djeca idu i u srednju školu jer se do posla sve teže dolazi i sa takvim kvalifikacijama, a kamoli samo sa osnovnom školom – rekao je Praštalo.
Glas Srpske

Comments are closed.