Srpska nikom nije ostala dužna

12-Prijedor---polaganje-vijenaca-poginulim-borcima

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da Republika Srpska godišnje za boračke populacije izdvaja 231 milion maraka i da je za pet godina izdvojila milijardu i po maraka.

„To je ogroman novac i to je novac koji nije za potcjenjivanje, a vi znate snagu ekonomsku Republike Srpske. To ako nešto kasni nekoliko dana morate biti svjesni da Republika Srpska nikada nikom nije ostala dužna i neće ostati dužna, budite sigurni“, poručio je Savanović nakon razgovora sa čelnicima grada Prijedora i ovdašnje Boračke organizacije.

On je novinarima u Prijedoru rekao da je Prijedor moderan, multietnički grad koji može služiti kao primjer svim drugima kako se izbalansiranim političkim pristupom i dogovaranjem sa svim stanovnicima koji tu žive može dobro uspostaviti komunikacija i ići naprijed.

„Kad je u pitanju odnos Ministarstva prema Boračkoj organizaciji grada Prijedor, oko 622 stambeno nezbrinuta smo riješili, od toga 158 stambenih jedinica smo uradili i 464 nepovratna novčana sredstva /dodijelili/ i u fazi je gradnja 46 stanova koji će biti završeni u avgustu ili septembru“, podsjetio je Savanović.

On je naveo da je posljednjih godina od izgradnje spomenika i do jednokratnih novčanih pomoći po više različitih osnova zbirno utrošeno oko 20 miliona maraka u Prijedoru.

12-Prijedor---prisluzene-svijexe-u-spomeniku-Kameni-cvijet

„Ja sam svjestan da to nije dovoljno, ali činjenica je da u okvirima u kojma smo djelovali to je jedan solidan iznos i na tome ćemo raditi i ubuduće“, dodao je Savanović.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je Boračka organizacija jedan od stabilizatora ukupnih odnosa u gradu Prijedoru i da daje veliki doprinos političkoj i bezbjednosnoj stabilnosti u Republici Srpskoj, da su zapopšljavanje i stambeno zbrinjavanje dva pitanja koja muče i grad i boračku populaciju i da je neophodno uvesti što više podsticaja za zapošljavnje.

12-Prijedor---spomenik-poginulim-borcima-Za-krst-casni

„Mislim da današnja posjeta ministra boraca i naš sastanak treba da pošalje jednu pozitivnu poruku i boračkim organizacijama i cjelokupnom stanovništvu naše opštine da smo mi čvrsto opredijeljeni da čuvamo Republiku Srpsku, da se borimo za nju, a unutar institucija u Republici Srpskoj da se borimo za ostavrivanje naših i boračkih prava“, poručio je Pavić.

Odgovarajući na pitanje novinara o kašnjenju isplata boračkih primanja i penzija, on je ocijenio da je normalno da svaka politička stranka i svaki lider i svaki čovjek koji ima iole dobre namjere žele da se sve obaveze na vrijeme ispune.

„Ali, evo, vidite nametnu se i objektivne poteškoće da to ne može, a moj zahtjev prema ministaru finansija /Republike Srpske/ je da uvijek u prioritetima dvije kategorije stanovništva ima, a to su borci i penzioneri i da tako treba budžet rasporediti“, naveo je Pavić.

Predstavnici Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske, grada Prijedora i ovdašnje Boračke organizacije u Prijedoru su danas položili vijence na centralnispomenik poginulim borcima „Za krst časni“ i prislužili svijeće u spomen sobi Kameni cvijet.

Autor: SRNA

Comments are closed.