Srpski narod na strani slobode i pravde

Srn2016-7-3_1249120_3

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas da je Bitka na Kozari jedan od najznačajnijih događaja u Drugom svjetskom ratu i da je srpski narod je slobodarski narod koji se na strani slobode i pravde borio braneći i sebe i druge.

„U Prvom svejtskom ratu svaki treći Srbin je poginuo. U Drugom svjetskom ratu u partizanskom pokretu bilo je 80 odsto Srba i tek kad se bližio slom fašizma drugi narodi su prišli partizanskom pokretu i tako bili rehabilitovani“, rekao je Savanović na Mrakovici u obraćanju okupljenima na obilježavanju 74 godine Bitke na Kozari.

Srn2016-7-3_1249120_1

On je naglasio da je srpski narod u istoriji dao ogromnu žrtvu za slobodu i krvavu cijenu platio za slobodu.

„Ova planina je natopljenja krvlju i mi imamo obavezu da saznanja o tome prenosimo budućim genracijama. Mi smo generacija koja je vjerovala da je sjeme zla nestalo. Republika Srpska je rezultat stradanja i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu“, poručio je Savanović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da su Srbi na ovoj planini prije 74 godine uradili jedino što su mogli da urade, jedino što su njihovi preci radili i što će njihovi potomci raditi – stali na stranu slobode.

Srn2016-7-3_1249120_2

„Srbi nisu čekali ni kaznu ni nagradu, jer samo tako umiju da žive i dišu. Malo je naroda na kugli zemaljskoj koji vole slobodu kao Srbi“, poručio je Vulin.

Vulin je naglasio da su na ovoj planini Srbi osvjetlali obraz, a da su sa ove planine nepregledne kolone otišle ka Jasenovcu.

„Nemojte da ova generacija pokvari uspomenu izjednačavanjem žrtava i dželata. Ne smiju se izjednačavati žrtve i dželati Jasenovca“, poručio je Vulin.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoje Gajić rekao je da su junski i julski dani ispunjeni sjećanjem na borbu koja se 1942. godine vodila na Kozari i na zbjeg od 80.000 mještana potkozarskog kraja.

Srn2016-7-3_1249120_5

„Fašistički okupator je prekrstario Kozaru i iskalio bijes na nemoćnima, ali i pored ovih muka narod Kozare ostao je vjeran slavnoj Narodnooslobodilačkoj borbi“, rekao je Gajić poručivši da se moraju čuvati sjećanje na prošlost, kao i mir i poštovanje među građanima.

Ceremoniji na Kozari prisustvovali su i savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragićević, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Velimir Sakan, više ministara Vlade Republike Srpske, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, SUBNOR-a, kineske, ruske i srbijanske ambasade u BiH, udruženja logoraša iz Drugog svjetskog rata iz Srpske i Srbije, gradova i opština koje gravitiraju Kozari, Trećeg Republika Srpska puka, Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske i druge.

Polaganju vijenaca prethodili su prijem zvanica u vili „Mrakovica“ i parastos, a obraćanje zvaničnika pratio je prigodan kulturno-umjetnički program. Slijedi tradicionalni veliki narodni zbor koji okupnja građane potkozarskih lokalnih zajednica, te učesnike, potomke učesnika i poštovaoce Narodnooslobodilačke borbe. Obilježavanje 74 godine od Bitke na Kozari organizoveče su vlade Republike Srpske i Srbije.

Na memorijalnom zidu na Mrakovici upisana su imena 9.921 partizanskog borca poginulog u borbama na ovom području tokom Drugog svjetskog rata, postoje podaci o 33.398 ubijenih civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata. Prema podacima SUBNOR-a, u zbjegu je bilo oko 80.000 ljudi od kojih je oko 68.000 završilo u logorima.

Autor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.