Stado prehranjuje porodicu

Dragan Amidžić iz Velikog Palančišta, kod Prijedora, posljednih sedam godina bavi se ovčarstvom, od čega živi on i njegova četvoročlana porodica. Njegovo stado trenutno broji hiljadu grla od čega 550 velikih grla i 450 jagnjadi. Iskustva u ovom poslu, kaže, ima već odavno.
– Iskustvo imam odranije jer sam prije rata bavio ovčarstvom. Kada je naišao ovaj nesretni rat prekinuo sam se baviti tim poslom jer je cijena stoke u to vrijeme bila bagatela. Prije sedam godina ponovo sam odlučio da se vratim ovčarstvu jer me je besparica natjerala – priča Dragan koji se neko vrijeme bavio i trgovinom ali je svoju trgovačku radnju, kao i većina drugih malih trgovaca, otvaranjem velikih tržnih centara, morao zatvoriti.
Kreditno se zadužio, nabavio ovce i krenuo za njima u ispašu.
– Ovaj posao nije lak, ali je opet posao u kojem čovjek može zaraditi. Nije lako na kiši i snijegu hodati za stadom, noćivati po šumama i na njivama, međutim ako se nešto voli onda nije teško i napreduje se – priča nam Dragan koji svoje stado preko zime, ako nema velikog snijega, napasa u selima oko Prijedora, a ljeti odlazi na pašnjeke prema Kozarskoj Dubici i na samu Kozaru. Ove godine planira neko vrijeme provesti i na Manjači.
– Ja imam ovce rase poramenka, kupreški soj, koje vole pasivan kraj. Obavezno ih tokom proljeća, ljeta i jeseni gonim na planinska područja ne samo zbog toga što tamo ima više slobodnih pašnjaka već i zbog zdravstvenog stanja stada. Ravnica i vlažno zemljište im ne odgovaraju.
Brzo bi oboljele, a ja na sreću nemam tih problema – objašnjava nam Amidžić koji nema problema ni sa plasmanom jagnjadi. Tokom proljeća i ljeta sve rasproda, naročito kada dijaspora stigne na odmor i kada su praznici poput Vaskrsa, Bajrama, Božića.
Zahvalan je, priča nam, i republičkim i opštinskim vlastima na podsticajna sredstva koja dobija.
– S obzirom da imam veliko stado podsticajna sredstva nisu zanemarljiva. Dobro mi dođu, a imam sreće što živim na području opštine Prijedor, jedne od rijetkih u Republici Srpskoj koje već dugi niz godina obezbjeđuju podsticajna sredstva za stočare – kaže Dragan.
Fokus

Comments are closed.