Stare navike i novi izazovi

U okviru obilježavanja Dana biblioteke „Ćirilo i Metodije“, u gradskoj čitaonici je za bibliotekare javnih, školskih i specijalnih biblioteka prijedorske regije juče organizovano stručno predavanje „Bibliotekar u tranziciji – stare navike i novi izazovi“.
Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ranko Risojević, koji je bio predavač, istakao je da u vremenu stalnih promjena bibliotekarstvo treba da postane servis između znanja, informacije, kulture i građana.
– Često zaboravimo da biblioteke nisu samo mjesto gdje dođemo da uzmemo knjigu, a sama riječ biblioteka u nekom prenesenom značenju i znači slobodan pristup znanju – rekao je Risojević.
On je dodao da se u takvom kontekstu od bibliotekara očekuje da postanu menadžeri koji treba da ubijede lokalne vlasti u korisnost svoga posla.
– Knjigu više niko ne čita, to više ni za koga nije izgovor, pa isto tako ne stoji ni pitanje šta će biti sa bibliotekarima, oni su se godinama sveli na prodavače gotovih lijekova, kao farmaceuti, a potrebno je da neko uredi taj ogroman prostor znanja – kaže Risojević.
Prema njegovima riječima, ni u svijetu knjige ne treba bježati od lobiranja, koje ovdje ne zahtijeva pristrasnost.
– Riječ je o lobiranju kod dojučerašnjih korisnika biblioteke koje treba prepoznati i pravilno usmjeriti, bez obzira na to što su računari i savremena tehnika preuzeli primat kod čitalačke publike – smatra Risojević.
Rukovodilac Odsjeka periodike u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS Bojana Milošević ističe da bibliotekari ne treba da strahuju za svoj opstanak jer je to struka koja je u usponu.
– Mi smo se u našoj kući suočili sa takvim izazovom nove multimedijalne i audiovizuelne kulture i u središtu naše misije digitalne biblioteke je uvjerenje da je značajno integrisati taj svijet, novi svijet u tradicionalnu kulturu knjige čiji su najvjerniji čuvari zapravo bibliotekari – rekla je Bojana Milošević.
Seminar
Predavanje je izazvalo veliko interesovanje bibliotekara, a juče je za njih organizovan i seminar „Obrada serijskih publikacija“, koju su svi bibliotekari regije označili kao značajnu iz domena struke, tačnije elektronske izrade serijskih publikacija.
Glas Srpske

Comments are closed.