Stari Knez zadržao krunu

U jedinoj kneževini na Balkanu, Gornjoj Dragotinji kod Prijedora odlukom Sovjeta kneževine Gornja Dragotinja produžen je „mandat“ starom knezu Dušku Milanoviću (50).
O tome su mještani ove jedinstvene kneževske tvorevine obaviješteni na manifestaciji 29. dragotinjske večeri koja je održana u subotu.
Odmah poslije te odluke, četvrti knez kneževine Gornje Dragotinje u prisustvu nekoliko hiljada ljudi pred društveni dom došao na bijelom konju Sokolu i u pratnji kneževske garde i barjaktara. Kao svoj prvi zadatak u drugom jednogodišnjem mandatu odredio je i obećao da će poženiti sve neženje ove dragotinjske kneževine.
– Moramo ih sve oženiti kako bi naša škola, koja trenutno ima samo 13 učenika, dobila buduće đake i školu. Poboljšaćemo i napon struje ali prvenstveno raditi na razvoju poljoprivrede – obećao je knez Duško Milanović.
Gornja Dragotinja je kneževina koja ima svoj jezik, pismo, zadrugu, grb, zastavu, Sovjet, gardu, pasoš.
– Kneževina od ove godine ima i Ustav za koji vlast ne treba da brine jer ima isključivo kulturne ambicije – rekao je Milanović.
Kao i svaka kneževina i ova ima svoje ambasadore, tako da se među gostima bili i mještani ovog kraja koji žive u većim gradovima širom svijeta i koji svoju kneževinu sa počasnim pasošima predstavljaju na svim meridijanima.
Bila je to prilika da se broj ambasadora proširi podjelom još nekoliko počasnih pasoša.
Predsjednik Sovjeta kneževine Slobodan Brdar je rekao da je dragotinjski kraj koji njeguje dobru pjesmu ojkaču i ima dobre ljude, ali i kraj uvijek živog slobodaskog duha te da je u ovom kraju nekad bilo 18 narodnih heroja i 16 generala.
– Njihovi potomci godinama su lagodno živjeli od Titovih penzija. Sad ih je vrlo teško promijeniti i naučiti da rade. Otud i naša kneževska izreka „da ko nije lopov taj nije pošten“ – našalio se Brdar.
Manifestaciju izbora odnosno reizbora kneza je pratio i bogat zabavni program. Slikar dragotinjskog porijekla Drago Dragić dobio je dragotinjsku povelju koju je u njegovo ime primio Milenko Radivojac, direktor prijedorskog Muzeja „Kozare“, a nije izostao ni tradicionalni vatromet.
Tradicija
Gornja Dragotinja je već osam godina proglašena za kneževinu koja je nastala na tradiciji dugoj 150 godina, biranjem kneza. Prvi knez u novijoj istoriji bio je Ostoja Knežević a poslije njega: Slobodan Brdar, Žarko Zgonjanin i današnji knez Duško Milanović.
Glas Srpske

Comments are closed.