Stari koš postao muzejska vrijednost

Na autobuskoj stanici u selu Gaćani pronađen je jedan od dva prva koša u Prijedoru, što je probudilo nostalgiju mnogih Prijedorčana koji su, sada davnih šezdesetih godina, na igralištu u krugu gimnazije igrali košarku.
Jedan od onih koji se sa nostalgijom prisjeća tih vremena je Milenko Radivojac, koji ističe da je na tom igralištu zajedno sa sadašnjim načelnikom opštine Markom Pavićem, Vesom Krčmarom, novinarom Borom Grubićem i još nekolicinom drugova igrao košarku.
– Teren je bio od šljake, koš sa konstrukcijom ukopan u zemlju i tu su igrali fizičko gotovo svi srednjoškolci, ne samo gimnazijalci. Bilo je veoma naporno trčati po tom oštrom, sitnom kamenju jer tada nije bilo patika, pa smo igrali bosi i danima smo poslije toga imali krvave podlive na nogama i nismo mogli da hodamo – priča Radivojac.
Jedan od nostalgičara Nebojša Nožinić dodaje da je negdje 1967. godine na inicijativu Momčila Mrđe, profesora filozofije u Gimnaziji, osnovana i prva košarkaška ekipa.
– Bila je to prva ekipa košarkaša koja će kasnije prerasti u klub pod nazivom „Progres“ što je možda korijen današnje klupske košarke u Prijedoru – potvrđuje Nožinić.
On se prisjeća i da su tada imali pojačanje, budući da je jedan od Zvezdinih košarkaša toga vremena bio na odsluženju vojnog roka u prijedorskoj kasarni „Žarko Zgonjanin“ i da je redovno trenirao na tom terenu.
– Koš je kasnije premješten u dvorište škole „Mira Cikota“, kasnije učiteljske, pa škole mješovitih zanimanja, a danas je to prostor dvorišta Muzeja Kozare – rekao je Nožinić.
On je istakao da nikome nije jasno kako je koš dospio u Gaćane, kao i gdje se nalazi drugi koš, koji je do devedesetih godina bio pred mostom pred stadionom „Berek“.
– Još uvijek se između sebe dogovaramo da pokušamo da pronađemo taj drugi koš, prepoznatljiv upravo po toj konstrukciji koja je ručno rađena. Onda ćemo pokrenuti inicijativu da se oni smjeste u dvorište, sada lapidarijum Muzeja Kozare. Smatramo da je već sada za mlade ljude ovog grada to svjedočanstvo o istoriji sporta na ovim prostorima i da bi trebalo da to bude i za sve buduće generacije – rekao je Nožinić.
Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac kaže da bi inicijativu podržao, a kasnije bi se razmatrao i način kako da koševi postanu dio muzejske postavke.

Klubovi
Radivojac je rekao da su mnogi iz njegove generacije našli kasnije svoje mjesto u velikim košarkaškim klubovima kao što su Radnički iz Beograda, sarajevska Bosna i zagrebačka Cibona.
Glas Srpske

Comments are closed.