Stavka za javne kuhinje uvećana na 120.000 KM

Foto: Dejan Božić – RAS Srbija

Stavka za javne kuhinje u budžetu grada Prijedora za ovu godinu uvećana je sa prošlogodišnjih 100.000 KM na 120.000 KM.

Javnim kuhinjama, kojih je na području grada tri, sa ukupno 370 redovnih korisnika, upravljaju nevladine organizacije, a, osim iz budžeta grada Prijedora, finansiraju se najvećim dijelom iz donacija.

Hrišćanska humanitarna organizacija “Hljeb života” u javnoj kuhinji u centru Prijedora ima 110, a u Ljubiji 45 korisnika.

Udruženje građana “Optimisti” u javnoj kuhinji u naselju Raškovac ima 186 korisnika koji dolaze po svoju hranu, 12 korisnika kojima se zbog bolesti, starosti i iznemoglosti hrana svakodnevno dostavlja na kućnu adresu, te 17 korisnika koji su odabrani u saradnji sa mjesnom zajednicom Ljubija i Centrom za socijalni rad Prijedor kojima se svakog mjeseca dostavljaju paketi hrane.

Prijedorski gimnazijalci 2010. godine prikupljali su potpise svojih sugrađana kako bi zatražili otvaranje javnih kuhinja. Nepunu godinu kasnije “Hljeb života” podijelio je prvih 15 obroka u prvoj javnoj kuhinji gradu na Sani, a od 2013. to čini i u Ljubiji. Krajem 2016. godine novu javnu kuhinju otvorilo je Udruženje građana “Optimisti” koje je od početnih 50 za kratko vrijeme došlo do sadašnjih 215 redovnih korisnika.

Sufinansiranje iz gradskog budžeta počelo je 2012. godine, iako je posebna budžetska stavka otvorena dvije godine kasnije i do danas je učetvorostručena.

Za uvećanje ove stavke sa početnih 30.000 KM zaslužan je nevladin sektor budući da je na javnim raspravama koje prethode usvajanju budžeta redovno naglašavao potrebu za većim učešćem gradske uprave.

Izvor: SRNA – SrpskaInfo.com

Comments are closed.