Stefan Paunović bio je najbrži u plivanju za Časni krst

Prijedorčanin Stefan Paunović bio je najbrži u plivanju za Časni krst u rijeci Sani među 50 plivača koji su danas učestvovali u tradicionalnoj bogojavljenskoj manifestaciji među kojima su bile i tri djevojke.

Vijenac koji mu je kao nagradu uručio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, Paunović je poklonio Neveni Rončević.

Prethodno je služena Bogojavljenska liturgija u prijedorskoj Crkvi Svete Trojice koju je služio protojerej stavrofor Ranko Maletić a potom je litija prošla ulicama grada Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da broj građana koji su danas došli na Sanu govori da je Prijedor grad koji želi da njeguje vjerske običaje i da ima vjeru i kulturu.

Temperatura vode rijeke Sane iznosila je šest stepeni Celzijusa dok je vodostaj iznosio 54cm.

Pokrovitelji ovog događaja, čija je tradicija obnovljena prije šest godina, bili su crkvena opština Prijedor i gradska uprava Prijedor.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista na rijeci Јordan krstio je Јovan Krstitelj.

Na ovaj praznik, u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila.

Na praznik Bogojavljenja, prema narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave „Bog se javi!“ i „Vaistinu se javi!“.

U mnogim gradovima i mjestima širom Srpske održava se takmičenje u plivanju za Časni krst.

Više fotografija možete pogledati u galeriji na adresi https://www.gradprijedor.com/plivanje-za-casni-krst-prijedor-19-01-2019.

Autor: GradPrijedor.com

Comments are closed.