Stižu vakcine protiv gripe za Prijedorčane

Vakcine protiv sezonskog gripa prijedorski Dom zdravlja trebalo bi da dobije ove sedmice, potvrđeno je Srni u ovoj ustanovi.

„Dom zdravlja Prijedor je u procesu nabavke vakcina namijenjenih za slobodnu prodaju. Očekuje se isporuka ovih vakcina najkasnije do kraja ove sedmice, kada će započeti i njihova primjena“, kažu u Domu zdravlja Prijedor.

Cijena vakcina namijenjenih slobodnoj prodaji je 20 KM, a vakcinacija će se vršiti svakim radnim danom u Prijedoru, Ljubiji, Kozarcu i Omarskoj.

Nije precizirano koliko komercijalnih vakcina je Dom zdravlja Prijedor naručio.

Od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Dom zdravlja Prijedor potaražuje 1.000 besplatnih vakcina koje obezbjeđuje Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srspke, a čija se isporuka očekuje takođe tokom ove sedmice.

Pravo na besplatnu vakcinu protiv sezonskog gripa imaju pacijenti na hemodijalizi, pacijenti koji boluju od inzulin zavisnog dijabetesa i pacijenti koji su imali neku od komplikovanih operacija na srcu.

Pravo na besplatne vakcine imaju i djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze i osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije, a trenutno nemaju simptome boelsti.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama i djeci starijoj od šest mjeseci, a posebno hroničnim bolesnicima, osobama starijim od 65 godina, djeci, zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja kao što su policija, prosvjeta, komunalna preduzeća i slično.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.