Stomačni virus napunio ambulante

dom zdravlja pdMučnina, malaksalost, povraćanje, bol u stomaku i učestala dijareja simptomi su zbog kojih se veliki broj stanovnika Srpske ovih dana javio u domove zdravlja i službe hitne pomoći.

Nagle promjene temperature vazduha i veći broj prazničnih dana, koji su više nego što je uobičajeno napunili trpeze, doprinijeli su pojavi stomačnog virusa. Ljekari ističu da uprkos tome što imaju dvostruko više pacijenata, stanje nije alarmantno i nema mjesta panici. Naglašavaju da je sa dehidracijom bilo uglavnom starijih koji su dobijali infuziju.

Dežurne ekipe službi hitne pomoći zabilježile su samo protekle noći oko osamdesetak pacijenata koji su se uglavnom žalili i na stomačne tegobe. Riječ je o virusu čiju kliničku sliku ljekari ocjenjuju blagom, ali dovoljnom da se preduzmu određene mjere opreza.

– Prvi simptom su bili povišena temperatura, drhtavica, mučnina i povraćanje koje prati malaksalost – potvrdila je Prijedorčanka Vesna M., koja je istakla da su i ona i njen sin osjećali grčeve te da su ove iscrpljujuće tegobe imali sedam dana.

Pedijatar Spomenka Pavković-Sekulić potvrdila je da je virus stomačnog gripa prisutan, ali ne toliko da bi broj pacijenata bio alarmantan.

– Najbolja prevencija su često provjetravanje prostorija, pranje ruku, jačanje imuniteta unošenjem vitamina C i uključivanje obavezne dijetalne ishrane. Ako su tegobe izraženije, potrebno je javiti se porodičnom ljekaru koji će odrediti terapiju – kazala je Pavkovićeva.
Glas Srpske

Comments are closed.