Štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva materijalnim položajem

20161026082736_394379

Zaposleni u Osnovnoj školi „Petar Škundrić“ u Budimlić Japri kod Oštre Luke danas su jednočasovnim štrajkom upozorenja iskazali nezadovoljstvo svojim materijalnim položajem uzrokovano smanjenjem radničkih davanja i neisplaćenim dugovanjima.

Predsjednik sinikata ove škole Dragan Jarić rekao je da je riječ o jednoj od ukupno 16 škola sa posebnim statusom u Republici Srpskoj, da u njoj radi 25 zaposlenih, ali samo troje ili četvero sa punom normom, i da većina putuje od 50 do 100 kilometara u jednom pravcu, a da pritom ne postoji javni prevoz do ovog mjesta, nego svi moraju svojim automobilima putovati.

„Prosvjetni radnici diskriminisani su u odnosu na mnoge javne institucije u kojima je izvršenje budžeta sto odsto, jer im od 2014. nisu isplaćene naknade za rođenje djeteta, zatim od 2013. jubilarne nagrade, duguje nam se prevoz za novembar i decembar prošle i avgust i septembar ove godine“, naveo je Jarić.

On je ocijenio da je saradnja sa resornim ministartvom dobra, ali da je veća odgovornost za stanje u prosvjeti na Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da je uputstvo o obračunu naknada za prevoz doneseno 27. septembra ove godine, a na snagu je stupilo osam dana kasnije odnosno 5. oktobra, ali da se ono primjenjuje već za septembar, što je, kako je ocijenio, protivzakonito.

„Tužićemo one koje su nezakonitio obračunali naknadu za prevoz odnosno sve direktore škola i one koji su im to naložili jer uputstvo nema retroaktivnu primjenu“, rekao je Gnjatić novinarima u Budimlić Japri za vrijeme štrajka.

Gnjatić je najavio da će nakon današnjeg, štrajkovi upozorenja biti organizovani u više škola u Republici Srpskoj u narednim sedmicama s ciljem da se izmire dugovanja prosvjetnim radnicima, a akti koji im umanjuju prava stave van snage.

„Ovih dana kreće se i sa pravljenjem budžeta Republike Srpske za 2017. godinu i mi očekujemo da se stane na kraj praksi dugovanja prosvjetarima koja traje od 2011. godine do danas“, dodao je on.

Sindikalci napominju da su tokom današnjeg štrajka ispoštovane zakonske procedure.

Autor: SRNA

Comments are closed.