Struju kradu i političari

Radnici prijedorske „Elektrodistribucije“ prijavili su prijedorskoj policiji novi slučaj krađe struje u tom gradu. Prema njihovim navodima, jedan Prijedorčanin je skinuo plombu i službeni pečat s mjernog mjesta izmještenog na elektrostubu u Gortanovoj ulici.
U policiji su kazali samo da je istraga u toku. Nezvanično se saznaje da je posljednji prijavljeni slučaj krađe struje u vezi s jednim od uglednih prijedorskih advokata. Ovu nezvaničnu informaciju u policiji niko nije želio potvrditi, ali niti demantovati.
Direktor prijedorske „Elektrodistribucije“ Dalibor Pavić tvrdi da su u Prijedoru česti slučajevi krađe struje i pored činjenice da je prema Zakonu o električnoj energiji RS krađa struje u domenu krivičnog djela u kome su za počinioce propisane visoke novčane, pa čak i zatvorska kazna.
„Struju u Prijedoru kradu svi. Od onih koji su u stanju socijalne potrebe do Prijedorčana koji sebe smatraju uglednim građanima, poput poslovnih ljudi, biznismena, advokata, pa čak i političara. Dijelom i zbog krađa struje koje su, istina, prije bile češće, prilikom radova na rekonstrukciji elektroenergetskih postrojenja u Prijedoru i postavljanja novih elektrostubova naše mjerne instrumente izmještamo na stubove kako bismo spriječili ovu negativnu pojavu“, kazao je Pavić.
On je naveo da je na području do sada izmješteno oko 2.000 mjernih mjesta, pretežno u prijedorskim selima i naseljima Orlovača, Gradina i Brezičani. „Od ukupnih gubitaka koje u distribuciji električne energije imamo u zimskom periodu, 15 odsto otpada na krađu struje. Toj negativnoj pojavi se mora stati u kraj jer gubici na neki način uzrokuju i zaustavljanje investicionih radova na rekonstrukciji elektromreže u Prijedoru“, kazao je Pavić, dodajući da svaki slučaj krađe struje kao rukovodilac uredno prijavljuje policiji.
On je kazao da su kazne za počinioce ovog krivičnog djela rigorozne jer samo za fizička lica koja kradu struju novčana kazna ne može biti manja od 1.000 maraka, dok je zatvorska kazna do jedne godine.
Pravno lice, ukoliko se dokaže krađa struje, plaća novčanu kaznu do 10.000 maraka , a odgovorno lice do 2.000 KM.
„Takođe je za odgovorno lice predviđena i zatvorska kazna do jedne godine“, dodao je Pavić.
Nezavisne novine

Comments are closed.