Studenti prijedorskih visokoškolskih ustanova darivali krv

darivanje krvi-arhivski fotoDvadesetak studenata prijedorske tri visokoškolske ustanove darovalo je danas krv u Opštoj bolnici Prijedor, a opštinska organizacija Crvenog krsta Prijedor organizovanjem ove akcije obilježila je 1. decembar, Svjetski dan borbe protiv side.

„Prijavio se znatno veći broj studenata koji su bili voljni darovati krv, ali su nam iz službe za transfuziju savjetovali da akciju nastavimo u martu jer su zalihe najdragocjenije tečnosti popunjene“, rekao je sekretar prijedorskog Crvenog krsta Zoran Veselinović.

Prema njegovim riječima, studenti Rudarskog faklulteta, Visoke medicinske škole i Visoke škole za informatiku i ekonomiju ove godine su, zbog više prijavljenih akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, morali sačekati slobodan termin i zbog toga su Svjetski dan borbe protiv side obilježili sa malim zakašnjenjem.

U Republici Srpskoj većina dobrovoljnih davalaca krvi, kao i onih potencijalnih, nije upoznata sa svojim pravima i beneficijama.

Svi zdravstveno osigurani davaoci imaju pravo na dva dana plaćenog odsustva s posla za svako davanje, da je svako od njih oslobođen plaćanja participacije u zdravstvu u periodu od godinu dana nakon posljednjeg davanja, dok su svi koji imaju više od deset darivanja trajno oslobođeni plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge.

Ni svi poslodavci nisu upoznati sa pravima i beneficijama dobrovoljnih davalaca krvi ili ih ne poštuju, te su samim tim radnici manje zainteresovani za darivanje krvi.

Pri darivanju krvi, ljekar izdaje potvrdu koja služi za ostvarivanje prava plaćenog odsustva s posla, a svaki davalac dobija knjižicu koju uz zdravstvenu knjižicu treba da priloži kao dokaz da je oslobođen plaćanja participacije za bilo koju zdravstvenu uslugu.

Prava i beneficije davalaca regulisana su Opštim kolektivnim ugovorom, te Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu i participaciji koji je u Službenom glasniku RS objavljen 4. maja 2010. godine.
SRNA

Comments are closed.