Supružnici Draženka i Slobodan Bogun otpravnici vozova

Kada su završili školu za otpravnike vozova u Sarajevu i počeli da rade na Željezničkoj stanici u Prijedoru, Draženka i Slobodan Bogun, nisu ni slutili da će svoj pečat u njihovom životu utisnuti upravo vozovi koji dolaze i prolaze, te željeznička stanica u Brezičanima.

Oni su ih 1993. spojili, zabavljali su se godinu dana i potom stupili u brak. Kao mladi bračni par, dobili su smještaj na spratu stanične zgrade u Brezičanima kod Prijedora, gdje i danas žive sa sinom Markom (8) i kćerkom Vesnom (3).

– Već sam radio taj posao na željezničkoj stanici u Prijedoru, kada je Dražena završila školu i počela da radi, tako smo se upoznali i zavoljeli na radnom mjestu – prisjeća se Slobodan.

Svaki posao ima svoje prednosti i nedostatke, ali kažu da nisu voljeli željeznicu ne bi završili saobraćajno-transportnu tehničku školu .

– Za sve što se tiče kompletnog saobraćaja na jednoj dionici pruge između dvije susjedne stanice odgovoran je otpravnik vozova – priča Slobodan.

Većih propusta u njihovoj karijeri nije bilo. Prednost posla je ta što iz noćne smjene imaju dva dana slobodna, a mana što smjena traje 12 sati, a supružnici se smjenjuju na poslu, jer jedno mora biti sa djecom.

– Dešavalo se da budemo oboje kod kuće i kada ujutro zvoni sat ne znamo ko ide na posao. Oboje se probudimo, ali se tada i sjetimo ko po rasporedu treba na posao – kaže Slobodan.

Draženka kaže da joj nije bilo lako da se na poslu izbori s muškarcima koji ne vole komandu jedne žene.

– Bilo im je neobično da im neko od 18-19 godina izda naređenje da nešto urade i još je pri tom žena. Teško je bilo zauzeti stav kod njih – ističe Draženka.

Ona kaže i da njihova djeca sa sirenom voza liježu na spavanje i bude se, što im je postala svakodnevica.

– Dešavalo se da ujutro iz noćne smjene ulazim tiho, a djeca budna dočekaju me u sedam ujutro na vratima i traže da jedu. Oni ne razumiju umor, nespavanje i slično, već traže svoje – priča Dražena.

Prilikom posjete njihovom radnom mjestu, Slobodana smo zatekli na dužnosti, a Draženka je noćnu smjenu predala ujutro svom mužu .

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.