Susret sa suprugom poginulog ruskog dobrovoljca

ruski

Zdravka Karlica, predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila sa saradnicima organizovala je prijem za Irinu Astapenkovu iz Rusije.

Ona je iz Sankt Petersburga došla u Prijedor sa delgacijom kulturnog projekta Slavjanska gornica koja ovih dana boravi u Republici Srpskoj.

Astapenkova je supruga poginulog borca Vojske RS i bila je oduševljena prijemom u Prijedoru.

– Drago mi je što sam stekla nove prijatelje u Prijedoru, naročito među onima koji su, poput mene, izgubili drage osobe u ratu. Porodice poginulih ruskih dobrovoljaca lijepo su dočekane u svakom gradu koji smo posjetili – rekla nam je Astapenkova, na tečnom srpskom jeziku, Astapenkova.

Zdravka Karlica je uvaženoj gošći iz Rusije uručila prigodan poklon, i tom prilikom navela da je i sama iznenađena brojem ruskih dorbrovoljaca koji su u proteklom ratu došli da se bore na strani Vojske RS.

– Za mene je novo podatak da je 700 Rusa došlo da se bori na ovim prostorima, od kojih je 38 poginulo. Za Astapenkovu sam saznala preko Udruženja rusko-srpskog prijateljstva, i potom smo organizovali ovaj susret. – rekla je Karlica.

Naredne godine, istakla je Astapenkova, u Prijedoru će biti organizovana likovna radionica za djecu i potomke porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedor.

Kako kaže Astapenkova, nastojaće i da materijalno pomogne prijateljima iz grada Prijedora.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.