Sutra otvaranje novoizgrađene specijalne škole

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović otvoriće sutra u Prijedoru novoizgrađenu specijalnu školu, najavljeno je iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Nekadašnja Specijalna osnovna i srednja škola „Đorđe Natošević“ Prijedor ubuduće će nositi naziv Javna ustanova „Sunce“ Prijedor i proširiće djelatnost na predškolske, vrtićke, dnevne i produžene boravke.

Objekat ima 1.650 kvadratnih metara korisnog prostora, 26 učionica i kabineta i sportsku salu za 85 učenika sa umjerenom ometenošću u razvoju koji pohađaju ovu školu.

U novoj zgradi nova/stara ustanova imaće šest edukovanih muzikoterapeuta i defektologa svih smjerova kao što su oligofrenolog, psihomotorni redukator, somatoped i logoped, a od stručnih saradnika fizioterapeuta, medicinsku sestru, socijalnog radnika i psihologa.

Novina je i specijalizovana soba poznata kao senzorna soba. To je interaktivna soba, gdje terapeut kontroliše opremu u sobi i dozira stimuluse za svako čulo i prilagođava ih individualnim karakteristikama svakog korisnika.

Ukupna vrijednost objekta je 1.460.000 KM, a sredstva u iznosu od milion KM obezbijeđena su iz Razvojnog programa Vlade Republike Srpske, dok je opština Prijedor uložila 260.000 KM, a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske 200.000 KM.

Nova školska zgrada izgrađena je na mjestu stare škole, montažnog objekta starog više od 50 godina, u kome su učenici prethodno pohađali nastavu u veoma neuslovnim prostorijama. Izgradnja novog objekta počela je krajem prošle godine, a u međuvremenu su osoblje i učenici bili podstanari u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ Prijedor.

Otvaranje je najavljeno za 11.00 časova, izjave za medije nakon svečanosti otvaranja.
Tekst – SRNA
Foto – Zavod za izgradnju grada Prijedor

Comments are closed.