Sutra počinje Međunarodna konferencija „Energetski dani Prijedor 2012“-Očekuje se oko 120 učesnika

Međunarodna konferencija „Energetski dani Prijedor 2012″, koja se održava sutra i prekosutra u Prijedoru, okupiće oko 120 učesnika, najavljeno je iz Agencije za ekonomski razvoj opštine Prijedor „PREDA-PD“.

Nakon pozdravne riječi gradonačelnika Prijedora Marka Pavića, skupu će se obratiti predstavnici USAID-a, GIZ-a (Njemačke agencije za međunarodnu saradnju), UNDP-a i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Stručnjaci iz zemlje i okruženja i predstavnici malih i srednjih preduzeća govoriće o različitim aspektima obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, a učesnici će posjetiti Osnovnu školu „Branko Ćopić“ Prijedor gdje će na praktičnom primjeru biti prikazane mjere energetske efikasnosti koje je moguće primjeniti na jednom objektu.

Među predavačima su predstavnici Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, slovenačke energetske agencije KSSENA, italijanskog udruženja „Bioenergija“ i opštine Isora u Italiji, te konsultanti za fondove Evropske unije.

Ciljevi skupa su da se podigne javna svijest o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti, promovišu “zeleno preduzetništvo”, potencijal obnovljive energije i pametno korištenje energije, poboljšaju saradnja između privatnog i javnog sektora, energetska efikasnost u građevinarstvu, industriji i transportu, te razmijene znanja i iskustva u implementaciji projekata.

Organizator Međunarodne konferencije „Energetski dani Prijedor 2012″ je Agencija „PREDA-PD“, a pokrovitelji Grad Prijedora i GIZ.

Grad Prijedor članica je inicijative Evropske komisije „Sporazum gradonačelnika“ koja okuplja lokalne samouprave i regione Evrope čiji je cilj borba protiv klimatskih promjena, a čiji akcioni plan predviđa smanjenje emisije štetnih gasova za 20 odsto do 2020. godine.

Otvaranje konferencije najavljeno je za sutra u 10.00 časova, a obraćanje novinarima za 12.10 časova u hotelu „Prijedor“.

Više informacija dostupno je na sajtu www.energetskidani-prijedor.com.
Tekst – SRNA
Foto – energetskidani-prijedor.com

Comments are closed.