Suve slavine na tropskim vrelinama

Veliki broj stanovnika Prijedora, Kozarske Dubice i Dervente tokom tropskih vrućina, koje prže ovih dana, nemaju vode ili kubure sa slabim pritiskom, a restrikcije mogu da očekuju i Šamčani.
Zbog dugotrajne suše i sniženja nivoa podzemnih voda čak 25 odsto Prijedorčana suočeno je sa nedostatkom vode za piće. Jedna od tih je i četvoročlana porodica Saftić koja stanuje u najvećem prijedorskom naselju Pećani.
– Živimo na petom spratu i vodu nemamo već nekoliko mjeseci. Voda dođe oko ponoći, a nekad i kasnije i imamo je do sedam ujutro. Sve poslove, budući da imam dvoje male djece, moram da obavim u to vrijeme. To je izuzetno naporno i da sam zaposlena, ne znam kako bih sve stigla – rekla je Neda Saftić i dodala da rezerve koje natoče tokom noći ne mogu da budu dovoljne, jer su vrućine nesnošljive. Direktor „Vodovoda“ Vlado Reljić tvrdi da su ljetnje žege prouzrokovale veću potrošnju vode.
– Zbog sniženja nivoa podzemnih voda primorani smo da isključujemo pumpe na bunarima kojima se grad i okolna naselja snabdijevaju vodom za piće – rekao je Reljić.
On je dodao da tokom dana u gradu vode nemaju uglavnom stanovnici viših spratova zgrada i nebodera.
– Vode nemaju ni velika naselja kao što je Kozarac, jer su vrela u tom dijelu opštine gotovo potpuno presušila. U ovom naselju su na snazi redukcije i mještani imaju vodu smo od dva do tri dana u sedmici. Slično je i u Donjoj Ljubiji – rekao je Reljić.
Glas Srpske

Comments are closed.