Svake noći niču nova smetljišta

Na području prijedorske opštine postoji dvadesetak divljih deponija smeća, kao i više desetina manjih, uglavnom oko solitera i to u centru grada, gdje nesavjesni građani umjesto u kontejner, smeće bacaju sa balkona.
Razbacane kese iz kojih viri pokvarena hrana, garderoba, papiri, ali i pohabani namještaj „krase“ gradske ulice, a divlje deponije „niču“ preko noći.
Te gomile smeća su slika stanovnika Prijedora i to ne samo onih koji ih prave već i onih koji takve pojave i počinioce ne pronalaze i ne kažnjavaju. Najdrastičniji primjer, a već uskoro prava deponija smeća, nalazi se u okolini „crvenog“ solitera, gdje živi stotinjak stanara.
Šef Radne jedinice za odvoz smeća i gradske čistoće Milka Grbić potvrđuje da svakodnevno uklanjaju otpad, ali nesavjesni građani stalno stvaraju nove deponije.
– Prostori oko kontejnera su uglavnom čisti, ali smeće ostaje na ulicama jer ga stanari bacaju sa balkona i prozora – kazala je Grbićeva.
Ona je dodala da je, budući da je to već postala praksa i dokaz nekulture življenja, teško očekivati da će stanari početi razvrstavati otpad kako bi se mogao reciklirati.
– Počeli smo sa prikupljanjem sekundarnih sirovina i reciklažom, međutim, to su za sada samo papir, karton, pet ambalaža. Te proizvode bi trebalo prikupljati na izvoru, a to znači da svako domaćinstvo, škola, radnja i objekti treba da razdvajaju smeće. To je kod nas nemoguće učiniti jer nemamo dovoljno kontejnera, a ne možemo da računamo ni na pomoć stanovnika – kazala je Grbićeva.
Iz Komunalne policije, kao i od ekološkog inspektora, saznali smo da su prijave o pojavi deponija uglavnom anonimne.
– Niko ne želi da se zamjera, a smeće se gomila, što stvara ružnu sliku o nama kao stanovnicima ovog grada, pogotovo ako zagovaramo ideju da tokom ljeta u grad privučemo više turista iz bližeg i daljeg okruženja – rekao je jedan od stanovnika „crvenog“ solitera koji nije želio da mu pominjemo ime.
Kazne do 10.000 maraka
Ekološki inspektor Bojana Grbić kaže da prema zakonu svaki proizvođač, vlasnik ugostiteljskog objekta ili firme ima obavezu da otpad uskladišti na ekološki prihvatljiv način. Ona je dodala da kazne za odlaganje smeća, na mjestima koja za to nisu predviđena, iznose od 1.000 do 10.000 maraka.
– I bez obzira na kazne, sve više je divljih deponija, a jedna od najvećih gdje je aktuelan postupak je deponija na ušću rijeke Gomjenice u Sanu – kazala je Grbićeva.
Ona je dodala da ima prijava za nesavjesno ponašanje građana i bacanje otpada na mjestima gdje to nije predviđeno, ali da su to uglavnom anonimne prijave po kojima se ne može dalje postupati.
Glas Srpske

Comments are closed.