Sve spremno za novu grijnu sezonu

Prve količine mazuta stigle su u prijedorsku „Toplanu“, što je nagovještaj da će i ovogodišnja sezona grijanja početi na vrijeme.
Direktor „Toplane“ Dragan Savanović potvrdio je da je u prvoj isporuci stiglo oko 500 tona mazuta, što je dovoljno za početak zagrijavanja.
– Kako se bude trošio mazut, što će zavisiti i od vremenskih prilika, tako ćemo i dopunjavati naše rezerve koje maksimalno mogu da iznose do 1.000 tona. Svi su dogovori obavljeni i sprovedene potrebne procedure, tako da Prijedorčanima garantujemo kvalitetnu grijnu sezonu – rekao je Savanović.
On je dodao da je pravilo da se svakog mjeseca, prateći kretanje na berzi, formiraju cijene mazuta, tako da su ove prve količine ovog pogonskog goriva nabavljene po cijeni od 650 KM po toni.
Savanović je i ovom prilikom apelovao na građane da izmiruju redovno svoje obaveze prema ovom preduzeću.
– Mi smo veliki dužnici, ali i veliki potražioci sredstava od naših korisnika. Zahvaljujući opštinskim subvencijama prošlogodišnje grijne sezone, došli smo u povoljniju poziciju da izmirujemo obaveze prema dobavljačima, mada smo za prethodnu sezonu još uvijek dužni više od milion maraka – rekao je Savanović.
On je istakao da potraživanja prema potrošačima iznose više od četiri miliona KM.
– Akcije i popusti nisu dali očekivane rezultate, tako da smo umjesto očekivanih oko pola miliona maraka, naplatili samo 120.000 KM, što nam dodatno opterećuje poslovanje – kazao je Savanović i dodao da se nada da će do kraja godine ipak uspjeti da izmire obaveze prema prošlogodišnjem dobavljaču mazuta.
Prema njegovim riječima, ove godine dobavljač je preduzeće „Trigma“ iz Banje Luke, koje će do kraja sezone prijedorskoj „Toplani“ isporučiti oko 5.000 tona mazuta, koliko je potrebno za zagrijavanje 494.000 kvadratnih metara stambenih i poslovnih prostora u Prijedoru.
Cijena grijanja
Cijena grijanja je nepromijenjena u odnosu na prošlogodišnju sezonu i iznosi 1,35 maraka sa PDV-om po metru kvadratnom za fizička lica, dok je za buyetske korisnike dva puta viša, a za ostala pravna lica dva i po puta viša. Savanović je istakao da ne može sa sigurnošću reći da poskupljenja neće biti tokom čitave sezone.
Glas Srpske

Comments are closed.