Sve veći broj provala u Kozarcu kod Prijedora: Lopovi s kamionima iseljavaju kuće

U Kozarcu kod Prijedora kuće su nerijetko na meti provalnika, no kad se samo tokom jedne noći izvrše provale u čak tri kuće čiji su vlasnici u inostranstvu, a kako je to prije nekoliko dana registrirano u kozaračkom naselju Brđani, onda priča o ovim provalama poprima ozbiljnije razmjere.

Nema pravila
I mada iz policije tvrde da ništa nije tako spektakularno, Kozarčanin Šerif Jaskić Hifo vjeruje da se, kad je riječ o najnovijim provalama, ništa ne dešava slučajno.
– Čak sam uvjeren da je riječ o dobro organiziranim i još bolje informiranim kriminalnim grupama koje dobro znaju u kojim kućama nema vlasnika i šta u njima sve ima. Lopovi znaju i da su sigurni, jer je prosto nevjerovatno da prilikom provala iz kuće nose bukvalno sve, počevši od bijele tehnike, frižidera, veš-mašina, televizora, alata, pa do novca i skupocjenog lovačkog oružja. Sve je to nemoguće odnijeti bez kamiona. Znam slučaj gdje su jednu kuću bukvalno ispraznili – kaže Jaskić.
On smatra da nije pametno nagađati ko i odakle lopovima dostavlja informacije o tome koja je kuća pogodna za provalu.
– Uvjeren sam da to neko, sigurno, radi. I tu baš i nema nekih pravila. Lopovima, izgleda, nisu zanimljive samo kuće u kojima niko ne boravi, jer su na meti pljačkaša bile i kuće čiji su vlasnici u Kozarcu. Prava je sreća, mada smo imali i primjera u kojim su vlasnici kuća pretučeni, da se tokom posjete lopova ne nađete u kući – kaže Jaskić, kojem je prije desetak godina u rodnim Kamičanima opljačkana porodična kuća.

Uzeli garderobu
Na meti lopova našla se i kuća njegovog brata koji boravi u Švicarskoj, no da sve bude zanimljivije, iz te kuće nestali su Jaskićev bicikl i njegova garderoba.
– Bratovu nisu uzeli, možda im se nije dopala – kaže u šali Jaskić, koji u Kamičanima u svojoj ulici pazi na oko desetak praznih kuća čiji vlasnici godišnje odmore provode u rodnom kraju.
I on kao i ostali mještani smatra da je i to jedan od načina da se kuće osiguraju od posjete lopova koji su tokom prošle godine, prema policijskim saznanjima, zbog ovog „posla“ na područje Kozarca došli iz Zenice.
Dnevni avaz

Comments are closed.