Sve više oboljelih od karcinoma u Prijedoru

Brankica Rosić, specijalista pneumoftiziolog i doktorica porodične medicine, potvrdila je da su u Prijedoru u posljednje dvije godine imali čak 211 novootkrivenih pacijenata sa dijagnozom karcinoma.
„To znači porast broja oboljelih od malignih bolesti. U 2009. godini tako smo imali 101 novootkriveni karcinom, a u prošloj godini 110 pacijenta je oboljelo. Kod muškaraca prednjači karcinom bronha i pluća. Drugi po učestalosti je karcinom debelog crijeva i prostate. Kod žena na prvom mjestu je karcinom dojke, a zatim slijede karcinom debelog crijeva i karcinom materice“, kazala je Rosićeva.
U prošloj godini u Prijedoru je otkriveno 11 novih slučajeva oboljelih od karcinoma pluća i dušnika kod muškaraca, dok se deset pacijentkinja susrelo sa dijagnozom karcinoma grlića materice, a osam njih sa karcinomom dojke. Ono što je još zabrinjavajuće je činjenica da je u porastu broj oboljelih od raka kože, ali i gornjih dijelova usta, ždrijela, jezika, krajnika i slično.
Konstantan rad na prevenciji i kontrolnim pregledima je od ključne važnosti za rano otkrivanje malignih oboljenja. Tako je na području Prijedora prošle godine urađeno 1.584 Papa nalaza kod žena, a pozitivnih je bilo 10.
„Što se tiče uzroka pojave karcinoma on je još tajna za medicinu. To je oboljenje koje nastaje kao posljedica više faktora. Ti faktori rizika su uglavnom pušenje, koje prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predstavlja osnovni faktor rizika za nastajanje karcinoma bronha. Tu su i način i stil života, način ishrane, ali i smanjena fizička aktivnost. Dokazano je da negdje oko 150 minuta nedjeljno bilo koje vrste rekreacije može smanjiti rizik od nastanka karcinoma dojke, odnosno debelog crijeva“, govori Rosićeva.
Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju u Banjaluci, govori da se oboljeli od karcinoma danas mogu uspješno liječiti, te da je potrebno da se bolest otkrije na vrijeme i to u ranoj fazi.
„Neophodni su nam dobri programi. Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je pokrenulo određene programe skrininga, odnosno ranog otkrivanja za one karcinome koji se mogu rano otkriti poput karcinoma dojke, grlića materice, debelog crijeva, a bilo je priče i za rano otkrivanje karcinoma prostate“, rekla je Gojkovićeva.
Ona je navela da ne postoji osoba koja ne može da oboli od karcinoma jer svi u svojim ćelijama nosimo tzv. onko gene.
„Oni su na svu sreću zakočeni, ali se kod nekih osoba u jednom trenutku mogu pretvoriti u zloćudne ćelije“, dodala je Gojkovićeva.

Alarmantna statistika
12.000.000 ljudi u svijetu godišnje boluje od karcinoma
7.600.000 osoba godišnje umire od karcinoma
15 oboljelih osoba dnevno od karcinoma u RS
6 osoba dnevno umre od zloćudne bolesti u RS
Nezavisne novine

Comments are closed.