Svečana akademija povodom Dana opštine Prijedor

Načenik opštine Prijedor Marko Pavić izjavio je danas, povodom Dana opštine, da je cilj da Prijedor postane regionalni centar sa proevropskom perspektivom. „Imamo ljude i privredne potencijale, a stvorili smo i povoljne političke, bezbjednosne, infrastrukturne i ekonomske pretpostavke za privlačenje stranih i domaćih investitora kako bi novim investicijama povećali industrijsku proizvodnju i zaposlili što više ljudi“, rekao je danas Pavić na svečanoj akademiji povodom 16. maja, Dana opštine.

On je naglasio da je ovo i najteži cilj koji sebi neko može postaviti, ali i izrazio očekivanja da je ostvariv radom, predanošću i dosljednim opredjeljenjem za poštovanje vizija razvoja opštine, te uz podršku Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine RS i BiH. Ističući značaj 16. maja, dana prvog oslobođenja Prijedora u Drugom svjetskom ratu, Pavić je istakao da Prijedor na antifašističkim vrijednostima Narodnooslobodilačke borbe – slobodi, zajedništvu i praštanju temelji svoju budućnost.

Na svečanoj akademiji uručena su najviša opštinska priznanja i nagrade, a ovogodišnji dobitnik Plakete opštine Prijedor, kao najvišeg javnog priznanja kojeg Skupština opštine dodjeljuje povodom Dana opštine jeste Fabrika keksa i vafla „Mira“ iz Prijedora. U obrazloženju je navedeno da je ovo preduzeće s tradicijom dugom više od sedam decenija, prošle, krizne, godine pozitivno poslovalo ostvarivši neto dobit od 2.119.000 KM, te da 82 odsto godišnje proizvodnje keksa i vafla izvozi.

Direktor „Mire“ Miroslav Turnšek je zahvalio na priznanju i istakao da je ključ uspjeha, ali i izlaska iz krize, motivisanje radnika i njegovanje kulture rada. Povelja počasnog građanina opštine Prijedor uručena je ambasadoru Norveške u BiH Janu Bratuu, koji je svojim angažmanom doprinio uspostavljanju prijateljskih odnosa prijedorske i opština u Norveškoj, ali i konkretnoj pomoći Vlade ove skandinavske zemlje koja je finansirala izgradnju bunara „Prijedorčanka“ , čime je riješeno vodosnabdijevanje za oko 5000 stanovnika viših dijelova Prijedora.

„Prijedor vidim kao dinamičan grad okrenut budućnosti, a ovo me priznanje obavezuje da uradim i više“, rekao je ambasador Bratu. Nagradu opštine Prijedor, koja uključuje i novčani iznos od 1.500 KM, dobila je Muzička škola „Savo Balaban“ za uspjehe u obrazovanju muzičkih talenata i učestvovanju na brojnim kulturnim manifestacijama u gradu. Svečanoj akademiji u pozorištu u Prijedoru prisustvovali su načelnici susjednih opština, delegacije bratskih gradova iz više evropskih zemalja i drugi gosti.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su Srpsko pravoslavno pjevačko društvo „Vila“, kamerni ansambl „Belkanto“, učenici Muzičke škole, glumci Pozorišta „Prijedor“ Radenko Bilbija i Mirela Predojević, te etno grupa „Trag“.

Comments are closed.