Svečani doček voza u Prijedoru povodom 140 godina od prve vožnje – FOTO

svecani voz 1Svečani voz, koji je danas prešao relaciju Banjaluka – Dobrljin, istu kao i prije 140 godina, dočekali su i Prijedorčani.

Goste iz Banjaluke, Doboja, Srbije, kao i delegaciju „Željeznica Republike Srbije“ u Prijedoru je pozdravio zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković ističući da je izgradnja tadašnje pruge bila od velikog značaja za razvoj Prijedora.

„Kako tada, tako i danas `Željeznice Republike Srpske` važne su kako za putnike, tako i za transprot roba koja sa ovih prostora odlazi na razna tržišta i odredišta na sve strane svijeta“, rekao je Đaković.

svecani voz 11Direktor „Željeznica Republike Srpske“ Dragan Savanović rekao je da, kao i nekada, željeznica i danas donosi napredak i nove tehnololgije, kao i mogućnost da se putnici i roba na jednostavan i relativno jeftin način prebace sa jednog odredišta na drugo.

„I u današnje vrijeme je neupitna potreba za postojanjem željeznica i potreba da se nakon godina rata i godina obnove krene sa modernizacijom željezničkih pruga i voznih sredstava kako bi se mogao nadoknaditi evidentan zaostatak“, dodao je Savanović.

svecani voz 2On je dodao da je potrebno da Vlada Republike Srpske i sve vlade država nastalih iz bivše Jugoslavije shvate značaj željeznica i usmjere svoja htijenja ka modernizaciji željeznica što je, prema njegovim riječima, na putu ka Evropskoj uniji važnije od nekih administrativnih pitanja.

„Putnički saobraćaj je u opadanju jer nemamo dovoljno voznih sredstava, a moderan putnik traži komfor i modernu tehnologiju kojom bi vozni vagoni trebalo da raspolažu“, rekao je Savanović.

Direktor „Željeznica Republike Srbije“ Dragoljub Simonović naveo je da je u Republiku Srpsku došao da razgovara o potezima Ruma – Šabac – Banjaluka – Doboj i Šid – Bijeljina.

„Tu imamo željezničku infrastrukturu u vrlo lošem stanju i vodićemo razgovore kako da uz pomoć vlada Srbije i Srpske napravimo prostor da ne zavisimo od treće željeznice. U našim rukama je sudbina naših željeznica i strateški je važno da se Srpska i Srbija što bolje povežu i na ovaj način“, najavio je Simonović.

Na pruzi Banjaluka – Dobrljin na današnji dan 1873. godine pokrenute su željezničke linije za putnike.

Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com
svecani voz 3 svecani voz 4 svecani voz 5 svecani voz 6 svecani voz 7 svecani voz 8 svecani voz 9 svecani voz 10 svecani voz 12 svecani voz 13 svecani voz 14 svecani voz 15 svecani voz 16

Comments are closed.