Svečano otvorena Bellini ljetna bašta Prijedor

Koncerti prijedorskog sastava Tattoo i banjalučkog benda Sunrise sinoć su u Prijedoru okupili više od hiljadu posjetilaca na svečanom otvaranju Bellini ljetne bašte. Time je počela sezona svirki na otvorenom u reprezentativnom zdanju u naselju Stari grad koje može primiti oko 2.500 gledalaca. Osim velikih koncerata, za koje će se naplaćivati ulaznice, u Bellini ljetnoj bašti svakog petka i subote održavaće se svirke lokalnih bendova za koje će ulaz biti besplatan. „Za 16. maj najavljujemo koncert Sergeja Ćetkovića, a karte su u prodaji već od iduće sedmice. Cijene ulaznica će biti pristupačne i neće koštati više od 10 KM“, rekao je predstavnik Bellini ljetne bašte Mihajlo Krstanović.

U planu su i koncerti Crvene jabuke, Miroslava Ilića, Željka Samardžića, Al` Dina, Natali Dizdar i Saše Kovačevića, te bendova Sevdah baby i Zemlja gruva. Dalibor Popović Mikša, vokal, basista, gitarista i saksofonista benda Tatoo, rekao je da je ovaj objekat i sagrađen da bi se u njemu održavali rok koncerti i da bi bila šteta ako bi bio prazan. „Rokenrol je nekada globalno bio aktuelniji nego danas, ali sve se mijenja i mislim da ne postoji šansa da to bude kao nekada odnosno da bilo koji rokenrol bend može okupiti mase kao nekada. Ali poenta je da se rokenrol održava i da stalno postoji i ima mnogo mladih ljudi koji slušaju rokenrol što znači da kategorija kiča nije preuzela sve“, kazao je Popović.

Ljetna bašta izgrađena je krajem pedesetih godina i više od tri decenije bila je stjecište kulturnih, zabavnih i umjetničkih sadržaja. Od 1992. godine bila je u potpunosti devastirana, ali i predmet imovinsko-pravnih sporova, a 2009. godine lokalna vlast izdvojila je 300.000 KM za njenu obnovu i opremanje. Danas ovaj kompleks sadrži proširenu binu sa čeličnom konstrukcijom, opremu za video produkciju, ozvučenje i osvjetljenje, profesionalni zid za projekcije filmova, projekcionu kabinu, ljetni šank, garderobu i kancelarijski prostor. Opština Prijedor ovaj prostor dala je u zakup ovdašnjem ugostitelju Mladenu Vučkoviću na period od četiri godine, sa mogućnošću produženja na još pet godina. Vučković je vlasnik priejdorskih kafića „Bellini bar“, „L’angolo“ i „Giotto“ i ugostiteljstvom se bavi od 1999. godine.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u našoj galeriji.

Bellini ljetna bašta Prijedor

Comments are closed.