Sveštenikove flaše obišle svijet

Sveštenik Sveto Aleksić (51), paroh u Omarskoj kod Prijedora, izumio je pravi potkozarski brend od rakijskih flaša u kojima sklapa pravoslavni krst, dok na staklu ispisuje različite vrste posveta. Ovim neobičnim hobijem se, kako nam kaže sveštenik, bavi u slobodno vrijeme koje pronađe poslije crkvene službe.

Izradu i sklapanje krsta u flaši je započeo prije pune 22 godine.

„Bilo je to 11. maja 1987. godine uoči proslave Svetog Vasilija Ostroškog čudotvorca. Nešto prije tog datuma dobio sam na poklon sličnu flašu sa rakijom u kojoj je bio pravoslavni krst. Tako sam i sam počeo da ga izrađujem. U toku godine izradim i do 1.500 takvih suvenira, koji su kao brend postali moj hobi i zaštitni znak“, priča sveštenik Sveto.

Parohijski dom u Omarskoj dijelom je pretvorio u pravu zanatsku radionicu u kojoj smješta boce sa neobičnim oblicima koje mu pristižu iz Italije, a potom ih dorađaju i pjeskari.

„Krst u flaši sklapam za oko pet minuta, a onda uz prethodno dorađivanje boce i po želji kupaca utiskivanje raznih amblema u flašu sipam rakiju, koju takođe proizvodim u kućnoj radinosti. Mislim da nema kontinenta gdje se moja neobična rakijska flaša nije našla“, kaže sveštenik Sveto.

On ističe da je jedini koji daje trajnu garanciju za krst u flaši jer je to njegov originalan i zaštićen proizvod.

„Krst izrađujem od drveta divlje trešnje, specifičnog drveta od koga su u istoriji građeni prvi topovi, vodovodi, oblagani brodovi. To je sigurno najkvalitetnije drvo za izradu krsta u flaši, a što se rakije tiče proizvodim sve voćne vrste. Prvi sam na ovim prostorima započeo proizvodnju domaće rakije od propolisa. Posebno sam ponosan na rakiju od datule“, govori sveštenik Sveto.

Ne želi da nam otkrije tajnu, ali kaže da je dugo po Mokroj gori tragao za receptom spravljanja rakije od propolisa, tvrdeći da je to posebno ljekovita vrsta rakije.

„Ona čovjeku daje snagu, okrepljuje ga, snižava holesterol u krvi i pomaže kod liječenja raznih boljki. Poznato je da propolis kao pčelinji proizvod, kako kažu, vraća čovjeka iz mrtvih“, pojašnjava ovaj paroh.

On je tradiciju proizvodnje rakije i sklapanja krsta u flaši prenio na sina Milana koji živi u Laktašima i vodi marketing za ovaj porodični biznis.

Popadija Mira, supruga sveštenika Svete, šaljivo kaže da joj je dojadilo da po parohijskom domu stalno skuplja boce i posprema kuću.

„Nije da ga ne podržavam u ovoj njegovoj zaigranosti oko izrade flaša, sklapanja krstova i proizvodnji rakije. Naprotiv, nekad mu i pomažem i hrabrim ga“, govori popadija Mira.

Sveštenik Sveto kaže da su flaše sa krstom i posvetama naručivali i mnogi političari.

„Za SNSD sam izradio flašu u obliku kuće, što je promovisano u njihovoj predizbornoj kampanji. Lider PDP-a naručio mi je bocu u obliku lista, a flaše sam izrađivao i za predstavnike DNS-a, SDS-a i drugih partija. Posebno izrađujem flaše sa pićem za potrebe sportskih i lovačkih društava u obliku lopte ili puške, trube ili gitare za muzičare i slično“, priča sveštenik.

Ne krije da je posebno ponosan na rakijske flaše sa krstom koje je darovao grčkom svešteniku i dobrotvoru, ocu Parteniosu, te brojnim poslovnim ljudima i donatorima iz Grčke koji su tokom rata, a i poslije njega donosili darove za crkvu i siročad. Jednu je svoju flašu poklonio i irskom svešteniku. Želja mu je da se s tim njegovim brendom Kozara pročuje širom svijeta.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.