Svetosavske povelje za najbolje prosvjetne radnike

Najuspješnijim prosvjetnim radnicima grada Prijedora u školskoj 2014/2015. godini dodijeljene su „Svetosavske povelje“ na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji koja je večeras održana u Pozorištu Prijedor.

070523

Najviša priznanja za rezultate postignute u razrednoj i predmetnoj nastavi i srednjem obrazovanju ove godine su dobile profesor razredne nastave u OŠ „Dositej Obradović“ Daliborka Babić, profesor fizičkog vaspitanja u OŠ „Desanka Maksimović“ Siniša Bosnić i profesor likovne kulture u Gimnaziji „Sveti Sava“ Miroslav Drljača.

„Svetosavske povelje“ i novčane nagrade dobitnicima je uručio gradonačelnik Prijedora Marko Pavić koji je čestitao krsnu slavu svima koji slave Svetog Savu, te posebno pozdravio sve prosvjetne radnike koji ovaj dan obilježavaju kao školsku slavu i poručio da djecu odgajaju u najboljem mogućem duhu, duhu svetosavlja.

„Ovo je prilika da se još jednom podsjetimo ko je bio Sveti Sava, da se podsjetimo šta je to on uradio za naš duhovni život, za našu državnost, našu tradiciju“, naveo je Pavić u obraćanju prosvjetnim radnicima i sugrađanima u prepunoj sali Pozorišta Prijedor.

070524

Prigodnu besjedu o liku i djelu velikog srpskog prosvetitelja održao je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Branko Letić koji je istakao da Prijedor, zahvaljujući ovom okupljanju, svijetli posebnom svetosavskom svjetlošću.

„Sveti Sava je prva naša srpska nacionalna svjetlost u kojoj su sabrani zraci najvećih svjetlosnih izvora i tom svjetlošću je Sveti Sava izveo iz tame svoje otačastvo, na razmeđi Istoka i Zapada i svoj rod sa prepoznatljivim kulturnim identitetom uveo u izabrane narodne knjige uz jevanđeosko svjedočenje da je vjera oklop, ljubav štit, a krst oružje“, rekao je Letić.

U programu akademije učestvovali su vokalni solista duhovne muzike Đorđe Јovančić, Etno grupa Vile Petrova, Hor Društva Vila, glumci Nebojša Dugalić i Mirela Predojević.

Tradicija svetosavskih duhovnih i svjetovnih svečanosti u Prijedoru, sa prekidima, datira od 1891. godine.

Autor: SRNA – RTRS

Comments are closed.